Universiteit Leiden

nl en

Ian Alwayn

Hoogleraar Transplantatiechirurgie

Naam
Prof.dr. I.P.J. Alwayn
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
i.p.j.alwayn@lumc.nl
ORCID iD
0000-0003-0603-9849

Ian Alwayn is hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder Transplantatiechirurgie, hoofd van de subafdeling Transplantatiechirurgie van het LUMC, en voorzitter van het management team van het LUMC Transplantatie Centrum.

Meer informatie over Ian Alwayn

Transplantatie

De schaarste van organen voor transplantatie leidt tot het gebruik van organen van toenemend mindere kwaliteit. Professor Alwayn’s onderzoek richt zich op het beoordelen, beschermen en/of verbeteren van organen vóór transplantatie. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ex-vivo orgaan perfusie en Regeneratieve Geneeskunde worden hierin toegepast.

Professor Alwayn heeft voor zijn onderzoek subsidies ontvangen van onder andere de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (VENI), Canadian Institution of Health Research, Canadian Foundation for Innovation, Nova Scotia Health Research Foundation en de Nierstichting.

Wetenschappelijke carrière

Ian Alwayn heeft geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit Leiden en is opgeleid tot algemeen chirurg aan het Erasmus MC te Rotterdam. Ian heeft een lang-bestaande interesse in transplantatie wat heeft geleid tot zijn proefschrift “Induction of Immunological Tolerance in the Pig-to-Baboon Xenotransplantation model”, op 11 april 2001 met succes verdedigd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Na zich met behulp van een KWF-fellowship te hebben bekwaamd in hepatobiliaire- en transplantatiechirurgie in Rotterdam, Parijs en Boston heeft professor Alwayn gedurende enkele jaren als transplantatiechirurg in het Erasmus MC gewerkt Vervolgens heeft hij gedurende ruim 9 jaar leiding gegeven aan het Atlantic Multi-Organ Transplant Program in Halifax, Canada om in april 2017 terug te keren naar Leiden. 

Op 1 oktober 2018 spraak hij zijn oratie uit, getiteld: "Orgaantransplantatie in Leiden: over Identiteit en Innovatie".

Hoogleraar Transplantatiechirurgie

  • Faculteit Geneeskunde
  • LUMC - Medische Faculteit Leiden
  • Divisie 1
  • Heelkunde

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.