Universiteit Leiden

nl en

Hilde van Meegdenburg

Universitair Docent

Naam
Dr. H. van Meegdenburg
Telefoon
+31 71 527 5093
E-mail
h.van.meegdenburg@fsw.leidenuniv.nl

Hilde van Meegdenburg is universitair docent Internationale Betrekkingen aan het Instituut Politieke Wetenschap.

Meer informatie over Hilde van Meegdenburg

Hilde van Meegdenburg is universitair docent Internationale Betrekkingen aan het Instituut Politieke Wetenschap. Voordat zij in 2018 naar de Universiteit Leiden kwam bekleedde zij functies aan de Ludwig-Maximilians Universiteit (LMU) München en de Technische Universiteit (TU) München. Zij ontving haar Ph.D. (dr. rer. pol.) van de Vrije Universiteit Berlijn in 2016 en als promovenda was zij tevens verbonden aan de Hertie School of Governance in Berlijn.

In haar onderzoek richt zij zich op het buitenlandbeleid van staten met speciale aandacht voor internationale humanitaire hulp en militaire interventies. Een belangrijk thema in haar werk is staat ‘geloofsystemen’, de verzameling van inzichten, voorkeuren en waarden die in een land heersen, als belangrijke determinant van beleidsbeslissingen. Zij werkt momenteel aan drie projecten: 1) ‘Sociale afstand in internationale relaties’ - een project dat zich richt op de rol van emoties en sociaal-emotionele differentiatie in de wereldpolitiek; 2) ‘de debatten van de VN-Veiligheidsraad’ - een onderzoek dat gebruik maakt van geautomatiseerde tekst-analyse (topic modelling en discursieve netwerk analyse) om te analyseren hoe verschillende landen spraken over de situatie en de lopende interventie in Afghanistan; en 3) ‘overheidsgebruik van private militaire en beveiligingsaannemers (PMSC's) - een project dat onderzoekt waarom, gegeven hun begrip van de wereld en hun plaats daarin, sommige staten besloten om PMSC's in te zetten, terwijl anderen dat niet deden.

Zij heeft ook gewerkt aan onderzoeksmethodologieën en heeft tal van cursussen gegeven over process analyse (process tracing) en kwalitatieve casestudy's in heel Europa. Zie hier voor haar cursussen voor de ECPR-methode scholen.

Meer informatie over haar onderzoek, onderwijs en persoon is te vinden op haar persoonlijke website: http://hildevanmeegdenburg.com/ en op twitter kun je haar vinden als @hildemeeg.

Universitair Docent

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Politieke Wetenschap

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 5B25

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie