Universiteit Leiden

nl en

Erwin Dijkstra

Onderzoeker/docent

Naam
E. Dijkstra LLM MA
Telefoon
+31 71 527 2526
E-mail
e.dijkstra@law.leidenuniv.nl

Als docent en onderzoeker aan de afdeling Metajuridica van de Leidse rechtenfaculteit geeft Erwin Dijkstra diverse vakken van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid Hiernaast doet hij onderzoek voor zijn dissertatie. Deze zal handelen over het alledaags functioneren van fundamentele rechten.

Fundamentele rechten zijn namelijk geen rustig bezit. Men kan zowel politieke als sociale rechten keurig vastleggen in verdragen en de grondwet, maar dit garandeert nog niet dat burgers ze genieten in het leven van alledag. Dit maatschappelijk functioneren wordt namelijk bepaald door de voortdurend wisselende interactie van wetgeving en beleid met de sociale werkelijkheid. Deze veranderlijkheid noopt tot een kritische houding ten opzichte van de aannames in zowel de regelgeving als de maatschappij. Dijkstra’s onderzoek richt zich binnen dit kader specifiek op de invloedrijke aannames van de technocratie –‘apolitiek’ bestuur op basis van de veronderstelde noodzaak – en de wijze waarop deze het betekenisvolle genot van fundamentele rechten beïnvloeden.

Meer informatie over Erwin Dijkstra

Erwin Dijkstra (1989) is rechtsfilosoof, assyrioloog en jurist. Op academisch vlak houdt hij zich bezig met overgeleverde verhalen en hetgeen zij ons leren over oude beschavingen en de interactie van wet- en regelgeving met de sociale werkelijkheid. Deze laatste specialisatie leidde in de herfst van 2018 tot zijn huidige aanstelling als docent/onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Als vervolg op zijn masterscriptie over de maatschappelijke positie van geestelijk en lichamelijk beperkte mensen schrijft hij in deze hoedanigheid een dissertatie over het alledaags functioneren van fundamentele rechten.


 

Onderzoeker/docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Metajuridica
  • Encyclopedie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer A3.31

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie