Universiteit Leiden

nl en

Daniel Thomas

Hoogleraar Internationale Betrekkingen

Naam
Prof.dr. D.C. Thomas
Telefoon
+31 71 527 1263
E-mail
d.c.thomas@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-5556-037X

Daniel Thomas is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan het Instituut Politieke Wetenschap.

Meer informatie over Daniel Thomas

Kort CV

Daniel Thomas is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden. Hij was wetenschappelijk directeur van het Instituut in de periode 2017-2020.

Hij is opgeleid in de politicologie aan Brandeis University (BA) en Cornell University (MA, PhD). Voordat Thomas naar Leiden kwam, gaf hij onderwijs en deed hij onderzoek aan het European University Institute, Harvard University, Stanford University, University College Dublin, University of Illinois in Chicago, University of Pittsburgh en Williams College.

Ook is hij werkzaam geweest op het gebied van internationale mensenrechten en strafrechtelijke kwesties bij het Directoraat-generaal voor buitenlandse Betrekkingen van de Europese Commissie (RELEX; voorganger van de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO)).

Onderzoek

Zijn onderzoek richt zich op de bronnen, evolutie en effecten van internationale normen en instellingen, in het bijzondere in hun relatie met de politiek van mensenrechten en regionale integratie. Op dit moment is hij bezig met de afronding van een groot onderzoeksproject over hoe evoluerende, normatieve definities van de beperkingen van Europa de EU besluitvorming ten aanzien van uitbreiding (periode eind vijftiger jaren tot heden) heeft gevormd.

Hij is de auteur van The Helsinki Effect: International Norms, Human Rights and the Demise of Communism (Princeton), redacteur van Making EU Foreign Policy: National Preferences, European Norms and Common Policies (Palgrave), Negotiation Theory and the EU: The State of the Art (Routledge), World Security (St. Martin’s), en Peace and World Order Studies (Westview). Thomas publiceert ook regelmatig in wetenschappelijke tijdschriften. Eind 2021 verschijnt zijn boek The Limits of Europe: Membership Norms and the Contestation of Regional Integration (Oxford).

Onderwijs

Hij geeft onderwijs op het gebied van internationale relaties, internationale samenwerking en instellingen en de transnationale politiek van de mensenrechten. Daarnaast begeleidt hij research masterstudenten in deze en gerelateeerde onderwerpen.

 

Hoogleraar Internationale Betrekkingen

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Politieke Wetenschap

Werkadres

Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Kamernummer 6.23

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.