Universiteit Leiden

nl en

Camiel Boon

Hoogleraar Oogheelkunde, in het bijzonder ziekten van de retina

Naam
Prof.dr. C.J.F. Boon
E-mail
c.j.f.boon@lumc.nl
ORCID iD
null

Camiel J.F. Boon (1980, ’s-Hertogenbosch) is oogarts en sinds 2019 hoogleraar oogheelkunde in het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is binnen de oogheelkunde in het bijzonder gespecialiseerd in de ziekten van het netvlies (de retina), vitreoretinale chirurgie, en erfelijke netvliesziekten. Hij is sinds 2016 tevens bijzonder hoogleraar Klinische Ophthalmogenetica in de Amsterdam Universitaire Medische Centra / Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie over Camiel Boon

Oogheelkunde

De oogarts heeft als medisch specialist vrijwel alle diagnostiek en behandeling van oogziekten in eigen hand. Het wonderlijke fenomeen van het zien start op het moment dat de lichtgevoelige cellen van de retina (het netvlies) - de fotoreceptoren - een lichtsignaal (foton) omzetten naar een elektrisch signaal. Dit elektrische signaal wordt na een complexe cascade van signaalverwerking uiteindelijk via de oogzenuw doorgegeven naar onze hersenen, waar het verder wordt geconstrueerd tot een betekenisvol beeld met bijbehorende interpretatie en ervaringen.

De ziekten van de retina hebben een belangrijk aandeel in de oogheelkundige praktijk. Deze oogziekten hebben vaak een enorme impact op het zicht, omdat ze het centrum van het netvlies - de macula of gele vlek - kunnen aantasten. Als oogarts maakt Boon gebruik van zeer gedetailleerd onderzoek met scans op micrometer-niveau, waarmee ziektebeelden zeer nauwkeurig in kaart gebracht en behandeld kunnen worden. Doordat het oog ook uitstekend benaderbaar is met microchirurgische technieken, is het ook een aantrekkelijk orgaan voor de toepassing van innovatieve nieuwe behandeltechnieken zoals gen- en stamceltherapie.

Wetenschappelijke carrière

Camiel Boon studeerde magna cum laude af in de geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven (België). Vervolgens promoveerde hij in 2009 cum laude aan de Radboud Universiteit Nijmegen, op zijn proefschrift ‘Hereditary retinal disease – Clinical and genetic studies on the role of the peripherin/RDS gene, the BEST1 gene, and the CFH gene’, waarin hij onderzoek deed naar erfelijke netvliesziekten. Voor dit proefschrift, waarin hij meerdere ziektebeelden en hun genetische associaties voor het eerst beschreef, ontving hij diverse prijzen. In 2012 voltooide hij zijn opleiding tot oogarts in het Radboud UMC te Nijmegen. Hij behaalde het predicaat Fellow of the European Board of Ophthalmology summa cum laude. Vervolgens specialiseerde Boon zich verder in de ziekten van de retina, met een fellowship medische retina en vitreoretinale chirurgie in het Oxford Eye Hospital (Oxford, Verenigd Koninkrijk), een observership bij de Vitreous Macula Retina Consultants of New York (VRMNY), gevolgd door een fellowship vitreoretinale chirurgie in Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Met zijn onderzoeksgroep concentreert Boon zich op klinisch en genetisch wetenschappelijk onderzoek naar centrale sereuze chorioretinopathie (serosa), erfelijke netvliesziekten (inclusief gen- en stamceltherapie), en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Hij heeft inmiddels ruim 130 artikelen in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften en diverse hoofdstukken in atlassen op zijn naam staan. Prof. Boon is een veelgevraagd spreker op nationale en internationale oogheelkundige bijeenkomsten. Hij is mede-initiatiefnemer en oprichter van YOURS, de Europese vereniging van jonge netvliesspecialisten.

Boon heeft diverse prestigieuze beurzen en subsidies ontvangen, zoals een Niels Stensen Fellowship (2011), het Gisela Thier Fellowship van de Universiteit Leiden (2013), een ZonMw Veni subsidie (2015) en ZonMw Meer Kennis met Minder Dieren subsidie (2018), een ODAS Stichting subsidie (2018), een Euretina Clinical Research Award (2019), het eerste Stichting Blindenhulp Fellowship (2019), evenals meerdere EU Horizon 2020 subsidies.

Als Principal Investigator is Boon betrokken bij diverse innovatieve ‘regeneratieve geneeskunde’ studies op het vlak van nieuwe behandelingen voor netvliesziekten, zoals gentherapie. Hij is hoofdonderzoeker en medisch specialist binnen het NFU Expertisecentrum voor centrale sereuze chorioretinopathie en erfelijke netvliesziekten van het LUMC-AmsterdamUMC, evenals het European Reference Network for Rare Eye Diseases (ERN-EYE). Prof. Boon is voorzitter van de Werkgroep Ophthalmogenetica en secretaris van de Werkgroep Medische Retina van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Daarnaast is hij lid van het Steering Committee van het European Vision Institute (EVI), en lid van de prestigieuze Macula Society.

Op 5 mei 2021 vindt de oratie van Camiel Boon plaats

Hoogleraar Oogheelkunde, in het bijzonder ziekten van de retina

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 3
  • Oogheelkunde

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.