Universiteit Leiden

nl en

Nieuw onderzoek naar voedingpatroon van denisoviërs

In 2019 ontdekten een team archeologen in een grot in de Tibetaanse provincie Xiahe een 160.000 jaar oud stuk onderkaak van een denisoviër. In diezelfde grot heeft een Chinees-Deens team nu onderzoek gedaan naar het voedingspatroon van de denisoviërs, hiervoor analyseerde zij meer dan tweeduizend botresten. De resten, vaak te klein om met het blote oog vast te kunnen stellen om welk dier het gaat, zijn onderzocht door middel van massaspectrometrie.

Wil Roebroeks, emeritus hoogleraar paleolithicum-archeologie en kenner op het gebied van neanderthalers, reageerde op dit onderzoek, “het is recht voor zijn raap archeozoölogie, plus mooie eiwitanalyse.” Het voedingspatroon van de denisovamens lijkt sterk op dat van de neanderthaler, zegt Roebroeks.

Lees het volledige artikel op de website van de NRC. (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.