Universiteit Leiden

nl en

Essay van Vestert Borger en Luuk van Middelaar in De Groene Amsterdammer

Op donderdag 9 mei verscheen er in De Groene Amsterdammer een essay van Vestert Borger en Luuk van Middelaar. Met de Europese verkiezingen in aantocht, bespreken ze de innige verwevenheid van nationale en Europese politiek. De EU is een hecht politiek verband waarin het geheel (de Unie) en de delen (de lidstaten) de vorm van elkaars bestel sterk beïnvloeden. Zonder besef van deze verwevenheid leidt staatkundig gesleutel tot politieke ongelukken, zowel in Den Haag als Brussel.

Borger en Van Middelaar illustreren dit aan de hand van twee prangende voorbeelden. Ten eerste: de in de Haagse formatie veelbesproken rol van de minister-president. Kijk naar zijn rol in de Europese Raad en je ziet: een primus inter pares, zoals Pieter Omtzigt wenst, is hij allang niet meer, en zal hij ook niet meer worden.

Ten tweede: het voorzitterschap van de Europese Commissie, inzet van de komende Europese verkiezingen. De strijd om en tussen Spitzenkandidaten gaat niet alleen over partijen en poppetjes, maar ook over de vraag of de Commissie wel of niet een regering wordt. Deze strijd over Europa’s toekomstige vorm gaat echter aan vrijwel heel Den Haag voorbij.
 

Een meerderheid van de Tweede Kamer blijft stug vasthouden aan het beeld van de EU als gedepolitiseerd construct. Dat staat haaks op de ontwikkeling die het Europese politieke bestel de afgelopen halve eeuw heeft doorgemaakt.

Lees hier het volledige essay.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.