Universiteit Leiden

nl en

Europa moet aan de bak nu kansen Trump stijgen

Passief toekijken en Biden het voordeel van de twijfel gunnen, is nu niet aan de orde, na een klinkende overwinning van Trump op zijn Republikeinse aartsrivaal in Iowa. Luuk van Middelaar, hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen, waarschuwt in zijn NRC-column dat het van cruciaal belang is dat Europese leiders nu in actie komen.

Trump zal bij zijn terugkeer beter georganiseerd zijn, veel meer ervaring hebben en wellicht uit zijn op revanche. Bovendien heeft hij nu een stevige controle over de Republikeinse Partij. Een herhaling van de chaos, zoals die zich in 2017 voordeed zal niet plaatsvinden. Zijn team zal goed uitgewerkte strategieën klaar hebben om de eerste honderd dagen – die voor elk presidentschap beslissend zijn – door het Congres te kunnen loodsen. Denkbaar scenario is het stopzetten van militaire hulp aan Oekraïne.

Strategisch moet Europa één blok vormen. De timing is nu bovendien gunstig. Belangrijke sleutelposten moeten opnieuw worden ingevuld: Secretaris-Generaal van de NAVO, voorzitter van de Europese Raad en  voorzitter van de Europese Commissie. Belangrijke kansen om politici met een fors kaliber voor die posities te vinden, om Trump vanaf januari 2025 onbevreesd tegemoet te kunnen treden.

‘Er steekt een zware Atlantische storm op. Geen kleine kift nu, maar focus en alle hens aan dek’, aldus Van Middelaar

Meer weten?

Lees het volledige NRC-column (€)

Foto Christian Lue via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.