Universiteit Leiden

nl en

Jaap de Jong in verschillende media over de ‘overtuigingstechnieken van lijsttrekkers’

Hoogleraar Journalistiek Jaap de Jong was in meerdere media te gast om te praten over de technieken die politieke partijen gebruiken om kiezers voor zich te winnen.

Bij NPO Radio 1 vertelt de Jong hoe de verschillende politici de principes van retorica toepassen. 'Retorica is de leer van het overtuigend spreken. Het vond zijn oorsprong in het Oude Griekenland bij Aristoteles', vertelt De Jong. 'Het gebruik van retorica is berucht geworden door middel van ‘pathos’, waarmee politici inspelen op het gevoel.'

Bij Kennislink sprak De Jong over de slogans die de partijen gebruiken. 'Een pakkende slogan moet gemakkelijk in het gehoor liggen en mag niet te lang zijn'. Verder moet een goede slogan het streven of de ambitie van een politicus bevatten, al dan niet verscholen.

Meer weten?

Het fragment bij NPO Radio 1 luister je hier, en het artikel van Kennislink is hier te vinden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.