Universiteit Leiden

nl en

Wagner Group ligt er niet wakker van dat ze door Britten worden bestempeld als terroristen

Het Verenigd Koninkrijk heeft het Russische huurlingenleger Wagner Group vandaag geoormerkt als terroristische organisatie. Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme, vertelt bij BNR waarom de Wagner Group hier niet van wakker gaat liggen.

Edwin Bakker legt uit dat het bestempelen van het russische huurlingerleger Wagner Group door het Verenigd Koninkrijk als terroristische organisatie in de praktijk niet veel betekend. 'Een politieke stap voor de bühne, want het gaat niet veel uitmaken voor de Wagner Group.'

Het oormerk terroristische organisatie geeft onder andere het recht om bezittingen te bevriezen, 'Maar dat hebben we als EU met de Russische bezittingen al lang gedaan', zegt Bakker. Het is volgens Bakker een vrij zinloze maatregel, die bovendien te laat is om nog enig effect te hebben.

De wet zorgt er wel voor dat het in het Verenigd Koninkrijk verboden wordt om lid te worden, de organisatie financieel te steunen en om het Wagner-logo te laten zien. Bij overtreding kan dat vanaf nu een celstraf van maximaal veertien jaar betekenen. Daarbij zou het 'een steuntje in de rug voor Oekraïne' kunnen zijn, denkt Bakker.

Luister het hele fragment op de website van BNR.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.