Universiteit Leiden

nl en

Maartje van der Woude in het parool over discriminatie bij grenscontroles

Het hof maakte dinsdag korte metten met hoe de marechaussee de huidskleur van mensen laat meewegen bij de keuze wie wordt gecontroleerd. De uitspraak reikt volgens Maartje van der Woude veel verder dan de marechaussee. 'Dit is een probleem van ons allemaal, waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid moet pakken.'

Maartje van der Woude

Maartje van der Woude, hoogleraar Rechtssociologie, doet veel onderzoek naar etnisch profileren. Zij vertelt aan Het Parool hoe dit probleem eerder speelde bij verkeerscontroles van de politie en noemt ook de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, waarbij mensen met een dubbel paspoort strenger werden gecontroleerd.

Van der Woude: 'We denken: Nederland is tolerant en heeft wetten tegen discriminatie. Dus het vindt hier niet plaats. In ieder geval niet systematisch, zoals in Amerika. We moeten eens stoppen om dit probleem te blijven ontkennen. En we moeten vooral niet denken dat we dit oplossen met een cursusje voor de medewerkers.'

Meer lezen?

Lees het hele artikel in Het Parool.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.