Universiteit Leiden

nl en

Code voor Kinderrechten moet internet veiliger maken voor kinderen

De Code voor Kinderrechten op het internet toont makers van apps en games hoe zij de rechten van kinderen kunnen beschermen en meenemen in hun ontwerp. Dat is hard nodig, zeggen de opstellers Simone van der Hof (hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij) en Sander van der Waal (onderzoeksdirecteur van stichting Waag).

Simone van der Hof

Kinderen krijgen op internet ongepaste filmpjes te zien. Ze kunnen er benaderd worden door vreemden, er wordt gepest. Sommige apps verzamelen illegaal hun privégegevens, of ze zijn zo ontworpen dat jonge gebruikers er zo lang mogelijk op blijven, of worden verleid om zoveel mogelijk aankopen te doen.

Het grote achterliggende probleem is dat apps en games die kinderen gebruiken vaak niet specifiek voor kinderen zijn ontworpen, zegt Simone van der Hof. 'De kans is dus groot dat bij het ontwerp helemaal niet naar kinderrechten is gekeken. Zo lijkt TikTok nooit goed te hebben nagedacht over de rechten van de kinderen die de app gebruiken, tot er klachten en onthullingen kwamen over privacy-overtredingen.'

'Hetzelfde principe, dat geen rekening wordt gehouden met rechten van jonge gebruikers, zie je bij games. Op een gegeven moment waren ‘loot boxes’ populair, digitale schatkistjes met vooraf onbekende inhoud. Voor zo’n lootbox moet worden betaald en het is dus eigenlijk een gokelement binnen een game. Online kansspelen mogen niet aangeboden worden aan kinderen en bovendien beschermt de wet kinderen tegen economische exploitatie. Toch zaten die loot boxes jarenlang in populaire games als FIFA.'

Lees het gehele artikel in NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.