Universiteit Leiden

nl en

'Slachtoffers verwachten soms iets wat de politie niet kan waarmaken'

Na de veroordeling van de man die Romy misbruikte, trok ze tevergeefs bij de politie aan de bel omdat ze zag dat hij de regels overtrad die de rechter hem oplegde. Nu voelt ze zich opnieuw slachtoffer, dit keer van het systeem.

Maarten Kunst

Romy (niet haar echte naam) werd misbruikt en de dader kreeg 181 dagen cel, waarvan 180 voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar met bijzondere voorwaarden. Een van die bijzondere voorwaarden was dat hij niet met minderjarigen mocht werken. Volgens Romy trok hij zich daar weinig van aan. Ze wees de politie in een uitgebreide brief op de Facebookpagina van de fotograaf en zijn fotografiesite, waar hij paar maanden na de veroordeling alweer foto’s plaatste van jonge vrouwen en kinderen. Het probleem: de brief aan de politie verstuurde Romy een half jaar nadat zijn proeftijd afliep. Ze konden ze er niets meer mee en Romy staat met lege handen.

Wat Romy beschrijft, is wat deskundigen secundaire victimisatie noemen. Iemand wordt slachtoffer van een misdrijf en voelt zich daarna opnieuw slachtoffer van instanties omdat er iets misloopt, hij of zij zich niet gehoord voelt, niet respectvol behandeld of slecht geïnformeerd wordt. 

Volgens hoogleraar criminologie Maarten Kunst is er weinig bekend over de vorm van secundaire victimisatie die Romy heeft meegemaakt. Het is volgens hem daarom ook lastig te zeggen hoeveel slachtoffers hiermee geconfronteerd worden. Wel is er veel bekend over wat slachtoffers vinden van de manier waarop zij door politie en justitie behandeld worden. 'Uit die onderzoeken blijkt dat er over het algemeen best tevredenheid is. Maar natuurlijk zijn er ook verhalen waarin het misgaat.'

Secundaire victimisatie kan ook het gevolg zijn van een bepaald verwachtingspatroon bij slachtoffers, zegt Kunst. 'Zij verwachten iets wat de politie of andere instanties niet waar kunnen maken. Het is daarom heel belangrijk om vanaf het begin heel duidelijk te communiceren over hoe het proces verder gaat en wat je wel en niet voor iemand kunt betekenen.'

Lees het hele artikel in Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.