Universiteit Leiden

nl en

Jean-Jacques Hublin en Wil Roebroeks in de NRC over de kennis van de menselijke evolutie

De kennis over de menselijke evolutie veranderd voortdurend. Veertig jaar geleden was de neanderthaler de primitieve voorouder van Homosapiens, Nu geldt die neander als bijna even slim en is hij zelfs volle neef geworden. De nieuwste wending in het evolutionaire denken gaat over de oorsprong van Homo sapiens zelf.

‘Wij mensen zijn veel te dol op het trekken van lijnen tussen ons en anderen’, zegt Jean-Jacques Hublin, Emeritus hoogleraar Paleoantropologie aan de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. ‘Ieder mogelijk verschil van onze vermeende voorouder met anderen wordt overdreven. In werkelijkheid is er sprake van een heel geleidelijk proces: er is géén magisch punt waarop er ineens een complete sapiens is.’ Over dit “magisch punt” spreekt Wil Roebroeks, Hoogleraar Paleolithicum Archeologie aan de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. ‘300.000 à 400.000 jaar geleden, ruwweg de tijd van die sapiens-schedel uit Marokko. Het is allemaal nog speculatief hoor, maar ga na: precies in deze tijd ontstaat er voor het eerst in een miljoen jaar een echt nieuwe werktuigtechniek, het zogenoemde Levallois, we zien kampementen verschijnen waar mensen voedsel delen, en pas vanaf deze tijd wordt het vuur echt massaal gebruikt, over de gehele Oude Wereld.’

Lees het volledige artikel op de website van het NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.