Universiteit Leiden

nl en

De open grenzen van het Schengenverdrag in het gedrang door corona?

Maartje van der Woude was zondag 14 juni 2020 te gast bij NPO Radio 1 om te praten over de toegenomen controles op de grenzen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Maartje van der Woude, hoogleraar Rechtssociologie: 'Landen binnen het Schengenverdrag hebben twee opties wanneer er sprake is van exceptionele omstandigheden die de nationale veiligheid bedreigen. In dit geval gaat het om het coronavirus dat de nationale gezondheid bedreigt. Ze kunnen ervoor kiezen om voor een bepaalde periode permanente grenscontroles  in te voeren. Eigenlijk terug naar de situatie zoals vóór het Schengenverdrag. De meeste landen kiezen niet voor deze ingrijpende maatregel, maar voor de tweede mogelijkheid: politiecontroles uitvoeren in de gebieden rondom de voormalige Schengengrenzen. Dat is ook wat Nederland doet.'

Beluister hier het hele gesprek op NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.