Universiteit Leiden

nl en

Veel media-aandacht voor crowdfunding corona-onderzoek

Na een maand heeft de crowdfundingsactie Wake Up to Corona al ruim 600.000 euro opgeleverd voor Leids corona-onderzoek. Het doel is om voldoende geld op te halen om in het LUMC een tweede laboratorium op te zetten waar veilig onderzoek gedaan kan worden naar het nieuwe virus. Ook in de media blijft het initiatief niet onopgemerkt.

NRC: Coronalab van Leidse universiteit haalt veel geld op

Al ruim 600.000 euro heeft de Wake Up To Corona-actie opgeleverd. Het doel: twee miljoen euro, om een tweede laboratorium gereed te maken waarin veilig onderzoek kan worden gedaan naar het nieuwe coronavirus. Bij beursaanvragen vallen plannen voor het opzetten van een extra lab vaak tussen wal en schip, zegt hoogleraar moleculaire virologie Eric Snijder. 'Zo’n logistiek project zullen wetenschapsfinanciers niet snel voor hun rekening nemen. Ook kost het aanvragen van beurzen veel tijd.' In Nederland zijn drie universiteiten gericht op coronavirussen: Leiden, Utrecht en Rotterdam. 'We benaderen het onderzoek allemaal net vanuit een andere hoek, dus we rijden elkaar niet in de wielen. In ons lab testen we ook veel geneesmiddelen die we aangeleverd krijgen vanuit andere instellingen en bedrijven, met de vraag: zouden jullie kunnen kijken of dit werkt tegen SARS-CoV-2?' 

Lees verder in het NRC Handelsblad

NOS: Doneren omdat vakantie niet doorgaat

Duizenden mensen hebben online geld gedoneerd voor coronavirusonderzoek aan de Universiteit Leiden. 'Ik krijg de indruk dat mensen blij zijn om wat bij te kunnen dragen', zegt Snijder. Dat blijkt ook uit de reacties van donateurs op de pagina van het inzamelproject. Snijder krijgt een goed gevoel van de aanmoedigende reacties daar. Zoals het bericht van donateur Mirelle Grootveld: 'Diepe bewondering voor de mensen die dit werk voor ons allen doen. Ik kan slechts financieel steunen, dus dat doe ik van harte!' Een vakantie zit er deze zomer eigenlijk niet meer in, schrijft een anonieme donateur: 'Dus het leek mij mooi om het geld wat ik bespaar te doneren voor de bestrijding van coronavirussen.'

Lees verder op NOS.nl

Goedemorgen Nederland: Raar dat crowdfunding nodig is voor coronavaccin

Bij Goedemorgen Nederland was de Leidse hoogleraar Rechtswetenschap Afshin Ellian te gast. De SteunLeiden-actie voor het coronaonderzoek kwam ook ter sprake. Wetenschappelijk onderzoek kost vaak bergen met geld en het levert niet altijd een concreet resultaat op. Daar wordt nog weleens moeilijk over gedaan, maar in Goedemorgen Nederland werd geconcludeerd dat het wel érg raar is dat er nu een crowdfundingactie nodig is om onderzoek naar een mogelijk coronavaccin te financieren. 

Kijk het fragment van Goedemorgen Nederland terug

Ook in heel veel regionale media was er aandacht voor de crowdfundingsactie Wake Up To Corona, onder andere bij Omroep West, Sleutelstad en Unity. De actie kwam tevens voorbij in het Goed Nieuws-overzicht van Margriet, in Vakblad Fondsenwerving en op Linda.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.