Universiteit Leiden

nl en

'Het Verdrag van Schengen staat voor veel uitdagingen'

Sinds de toename van het aantal vluchtelingen vanaf 2015 in de Europese Unie, blijven verschillende leden van het Schengen-akkoord toch doorgaan met grenscontroles.

Maartje van der Woude

Zes landen (Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Frankrijk) hebben de migratiestroom als reden aangehaald om grenscontroles te houden, hoewel EU-waarnemers het 'illegaal en ondermijnend' noemen, schrijft de Dominicaanse versie van de krant Metro. 

De krant vroeg hoogleraar Rechtssociologie Maartje van der Woude om commentaar. Van der Woude legt in het artikel onder meer uit dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, het Verdrag van Schengen landen niet verbiedt om grenscontroles te houden als deze voor het verdrag ook al werden uitgevoerd. 

Van der Woude voegt daaraan toe dat de controles het idee van vrij verkeer tussen de landen onder druk zet. Dat is een van de uitdagingen waar het verdrag op dit moment mee te maken heeft.

Lees hier het hele artikel (Spaans).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.