Universiteit Leiden

nl en

Toon Kerkhoff in het AD over het lot van de van corruptie verdachte wethouders

Toon Kerkhoff, universitair docent bestuurskunde, bespreekt het recente Haagse corruptie schandaal en de politieke carrières van de verdachten.

Het OM heeft een onderzoek ingezet naar wethouders Richard De Mos en Rachid Guernaoui, werd 1 oktober bekend. Dit onderzoek is naar aanleiding van verdenkingen van ambtelijke corruptie en omkoping. Deze mogelijke schending van het ambtsgeheim zou gebeurd zijn door het verstrekken van vergunningen aan Haagse bedrijven tegen betalingen. Betekent dit schandaal ook gelijk een eind aan de politieke carrières van de verdachten? Toon Kerkhoff vindt dit lastig te zeggen door onder andere de grootte en bijzonderheid van deze zaak. ‘Dit type corruptie zien we eigenlijk niet in Nederland. Daarom is het ook lastig in te schatten wat de gevolgen zijn voor de twee wethouders van Groep de Mos. Er is bijna geen vergelijkingsmateriaal’.

Jos van Rey

Kerkhoff benoemt hoe enkel de zaak van Jos van Rey te vergelijken is met deze zaak. De oud-VVD-wethouder van Roermond maakte zich schuldig aan corruptie door onder andere giften aannemen van lokale ondernemers. Hij werd veroordeeld tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Kerkhoff denkt dat Van Rey nog steeds vrij populair is en een loopbaan heeft. ‘Het heeft zijn reputatie wel geschaad en hij heeft problemen met zijn partij, maar is hij geruïneerd? Ik geloof het niet.’

‘Doorslaggevend is de vergevingsgezindheid van de omgeving. Integriteit is geen juridisch begrip, maar moreel. Wethouders hebben geen VOG nodig, dus formeel is er niks wat ze tegenhoudt weer aan de slag te gaan. Wat De Mos en Guernaoui mogelijk hebben gedaan, is bijzonder ernstig. Maar veel mensen zeggen: waar hebben we het nou over? Er is een enorm grijs gebied van wat er wel en niet kan. Van die ruimte maken ze nu gebruik. Ze zeggen: we hebben altijd naar eer en geweten gehandeld. En dan maar kijken hoe dat valt. De een kan zich nu eenmaal meer permitteren dan een ander.’

Lees hier het volledige artikel. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.