Universiteit Leiden

nl en

Pieter ter Keurs in NRC: iedereen moet kunnen genieten van kunst

Wat is de rol van musea in onze maatschappij? Pieter ter Keurs, hoogleraar Museums, Collections and Society, gaat in op deze vraag in gesprek met NRC.

Pieter ter Keurs

Musea in Nederland proberen op verschillende manieren om toegankelijker te worden voor een breder publiek. Zo koos het Amsterdam Museum er bijvoorbeeld voor de term 'Gouden Eeuw' niet meer te hanteren. 

Ter Keurs zegt dat iedereen moet kunnen genieten van kunst. Daarnaast moeten musea volgens hem ook ook iets willen leren aan mensen. Refererend naar het voorbeeld van het Amsterdam Museum zegt hij: 'Het is belangrijk dat mensen weten dat de Gouden Eeuw ook schaduwzijden had. Musea zijn er niet om vastgeroeste ideeën te bevestigen.'

Een bezoek aan een museum moet volgens Ter Keurs impact hebben vanwege de prachtige dingen die er te zien zijn, maar ook vertellen dat sommige dingen anders zijn dan gedacht: 'Je kan een tent laten zien op een tentoonstelling over Indianen, maar dan moet je er wel bij vertellen dat de meeste oorspronkelijke bewoners van Amerika niet in zo’n wigwam leefden.'

Lees het hele artikel in NRC (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.