Universiteit Leiden

nl en

Kan een werkgever berichten op een privételefoon vorderen?

De Raad van State oordeelde eind maart dat zowel apps en sms'jes op de werk- en privételefoon van ambtenaren als documenten gelden. Die uitspraak stelt de overheid, die lange tijd haar e-mails nauwelijks opsloeg, voor een enorme opgave. Hoe ga je miljoenen sms'jes en appjes opslaan?

Enkele jaren geleden onderhandelden Nederland en Frankrijk op hoog ambtelijk niveau over de gezamenlijke aankoop van de Rembrandt-portretten Maarten en Oopjen. De communicatie verliep vooral via WhatsApp-berichten en die erkende de overheid niet als documenten, waardoor de berichten niet openbaar gemaakt konden worden via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. 

Tom Barkhuysen

Met de uitspraak van de Raad van State komt daar dus verandering in, maar in de praktijk zal dat veel uitdagingen opleveren. Want kun je zomaar een privételefoon vorderen als er ook privacygevoelige berichten op staan? 'Je kunt in protocollen vastleggen dat je niet meer via een privételefoon werkberichten verstuurt", zegt Tom Barkhuysen, hoogleraar staats- en bestuursrecht in NRC Handelsblad. 'Ook zou je werkberichten een code kunnen meegeven zodat die berichten er gemakkelijk uit te filteren zijn.'

Daarmee voorkom je niet dat er een hoop berichten zijn die wel op een privételefoon staan. 'Het kan een probleem worden als iemand weigert mee te werken. Wettelijk gezien is er niet echt een specifieke basis om privéberichten te vorderen. Wat dat betreft is dit best wel een spannende uitspraak.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.