Universiteit Leiden

nl en

Jeanine de Roy van Zuijdewijn op NPO 1 over ‘terugkeerders’ uit Jihadistische strijdgebieden

In verhouding tot de Europese buurlanden doet Nederland minder pogingen om vrouwen en kinderen terug te halen uit Irak en Syrië. De Roy van Zuijdewijn geeft hierover uitleg op NPO 1.

Edwin Bakker, Jessica Sciarone en Jeanine de Roy van Zuijdewijn hebben een vierde rapport uitgebracht met betrekking tot Terrorisme en Jihadisme ‘Terugkeerders uit Jihadistische strijdgebieden. Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, het VK en de VS’. In dit vierde rapport worden ontwikkelingen besproken ten aanzien van het beleid met betrekking tot personen die terugkeren uit jihadistische strijdgebieden, zogeheten ‘terugkeerders’, voor de periode januari 2017 tot medio december 2018.

Nederland

In verhouding tot de Europese buurlanden doet Nederland minder pogingen om vrouwen en kinderen terug te halen uit Irak en Syrië. De Roy van Zuijdewijn geeft hierover uitleg op NPO 1 ‘In andere landen is in principe het beleid ook ‘we halen ze niet actief terug’, maar daar wordt wel meer per geval gekeken en zijn er toch bepaalde zwaarwegende redenen om ze terug te halen. Met kinderen moet je met name denken aan kunnen ze überhaupt verantwoordelijk gehouden worden voor de daden van hun ouders? In Duitsland vorige week heeft men ook besloten een klein aantal kinderen terug te halen, dus het is niet zo dat daar massaal honderden kinderen worden teruggehaald, maar per geval doet de rechtbank een uitspraak om zo de overheid toch te dwingen een poging te doen. In Nederland zijn er ook een aantal zaken geweest, maar dit heeft niet geleid tot het actief terughalen van vrouwen en kinderen. Dit komt omdat de Nederlandse overheid van mening is dat het veiliger is om ze daar te laten, dat is nu de beleidslijn.’

Beluister het gehele fragment op NPO 1.

Het rapport is hier terug te lezen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.