Universiteit Leiden

nl en

Ineke van der Ham bij NEMO over het door elkaar halen van links en rechts

Ruim vijftien procent van de mensen haalt links en rechts door elkaar. Hoe komt het toch dat we deze begrippen zo hardnekkig door elkaar halen? Ineke van der Ham doet al jaren onderzoek naar ruimtelijk inzicht en legt bij NEMO uit hoe het zit.

NEMO Kennislink

Vrouwen hebben er meer last van dan mannen, maar vrijwel iedereen haalt links en rechts weleens door elkaar. Ineke van der Ham vertelt bij NEMO Kennislink dat we hier moeite mee hebben door de symmetrie tussen links en rechts. 'Je lijf is aan beide kanten praktisch hetzelfde en alles wat je ziet kan zowel links als rechts van je zijn. Het hangt er maar vanaf hoe je staat en draait. Die symmetrie vinden je hersenen lastig.'
De eeuwige verwarring tussen links en rechts (13 juni 2023).

Navigeren kun je leren

Het landelijk publieksonderzoek in het Weekend van de Wetenschap maakte van neurowetenschapper Ineke van der Ham in een klap de specialist navigatie. Daarover vertelt zij in diverse media en op evenementen, zoals breinfestivals Science cafés.

Ineke van der Ham in andere media

Universiteit van Nederland

Raak jij hopeloos verdwaald zonder GPS? Kun jij de weg nog vinden zonder Google Maps? Ineke van der Ham geeft in een video bij Universiteit van Nederland antwoord op de vraag:
Word je DomDom door je TomTom? (3 februari 2023).

Steevast verdwalen in de stad en na een toiletbezoek nooit je eigen restauranttafel kunnen terugvinden. Leven met Developmental Topographical Disorientation (DTD is geen makkie. Ineke van der Ham onderzoekt deze ‘ruimtelijke dyslexie’ en legt uit wat het inhoudt, in de Linda, de Volkskrant en op Radio 1 België.

Radio 1 BE 

'Ruimtelijke dyslexie zorgt ervoor dat mensen zelfs in hun eigen straat kunnen verdwalen (29 oktober)

Linda.nl

Leven met ruimtelijke dyslexie is geen makkie: In overwachte situaties ben je compleet hulpeloos (27 oktober)

Volkskrant

Anna kan om de hoek van haar huis al verdwalen. Ze heeft, zoals ze zelf zegt, ‘ruimtelijke dyslexie’. In februari 2020 nam Anna contact op met Ineke van der Ham die 'Developmental Topographical Disorientation (DTD)' vaststelde. Dat is een aangeboren aandoening die haar ruimtelijke inzicht ernstig aantast. 
Anna kan om de hoek van haar huis al verdwalen. Ze heeft, zoals ze zelf zegt, ‘ruimtelijke dyslexie' (22 oktober)

Hoe houd je links en rechts uit elkaar?

Ineke van der Ham is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs met het onderzoek: 'Nee andere links!' Hoe houd je links en rechts uit elkaar? Kinderen stemmen op het onderzoek dat ze het leukst vinden.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Quest

Waarom vinden we het verschil tussen links en rechts zoveel moeilijker dan het verschil tussen boven en beneden? Lees over het onderzoek van Ineke van der Ham in Quest.
Waarom vinden we links en rechts zo moeilijk? (4 oktober)

New Scientist

Over de gigantische verzameling data van de game Sea Hero Quest zegt Van der Ham: 'Dat grote bereik maakt dit heel bijzonder en waardevol onderzoek.’
Stedelingen kunnen minder goed de weg vinden (13 februari)

Radio 1 - Humberto

Fragment 14 - 15 uur, vanaf 26:49 (7 februari)

Libelle

Dit is waarom je Google Maps niet te vaak zou moeten gebruiken (6 februari)

De Volkskrant

Maakt Google Maps ons brein lui? De wegwijs-wetenschap wint terrein (31 januari)

Het Nieuwsblad

Uit haar onderzoek 'Navigeren kun je leren' trekt Van der Ham de conclusie: 'mannen en vrouwen hebben eenzelfde oriëntatievermogen. Maar dat betekent daarom niet dat ze net zo goed kaart kunnen lezen.' 
Een vodje nostalgie: waarom onze journalist nog steeds van zijn wegenkaart houdt

RTL Nieuws - EditieNL

'Gelukkig kun je navigeren leren', zegt Ineke van der Ham in gesprek met de reporter van EditieNL Lonneke Haveman. Die zoekt en vindt de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Wassenaarseweg 52, Leiden, zonder navigatiesysteem.
Dom dom zonder TomTom

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.