Universiteit Leiden

nl en

Ineke van der Ham over landelijk publieksonderzoek 'Navigeren kun je leren'

'Er zijn amper verschillen in navigatievermogen tussen Nederlandse mannen en vrouwen', zegt de Leidse neurowetenschapper na een jaar publieksonderzoek samen met het Weekend van de Wetenschap onder ruim 13.000 deelnemers van 8-95 jaar. Het onderzoek is afgerond, gamen voor navigatietips is nog mogelijk.

Hoe kan het dat de ene persoon weleens verdwaalt en de ander een wandelend kompas lijkt? De Leidse neurowetenschapper Ineke van der Ham is benieuwd naar hoe mensen navigeren. 'Navigeren kun je leren' is haar grote landelijke publieksonderzoek voor de Universiteit Leiden samen met het Weekend van de Wetenschap in 2017/2018. Het onderzoek met ruim 13.000 deelnemers is inmiddels afgerond. Speel nu de game voor tips om beter de weg te vinden.

Gamen voor tips

Wil je weten hoe jij navigeert? Kies jouw versie van de test: voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en voor mensen zonder hersenletsel. De test duurt ongeveer 10 minuten en bestaat uit een game waarin je een aantal opdrachten uitvoert. Daarna krijg je direct inzicht in jouw navigatievermogen, met persoonlijke tips toe.
Navigeren kun je leren

Quest Psychologie

Ineke van der Ham in diverse media

Ineke van der Ham bij Tijd voor Max (18', Omroep Max)
Vrouwen kunnen prima kaartlezen (NEMO Kennislink)
‘Verdwalen is groeiend probleem’ (Volkskrant)
Wie ouder is verdwaalt eerder (€ Leidsch Dagblad )
Mannen niet beter in navigeren dan vrouwen (BNR) 
Mannen overschatten zichzelf: ze kunnen niet beter navigeren dan vrouwen (NPO radio 1)
Mannen toch niét beter in navigeren dan vrouwen (Metro)
Bewezen: mannen zijn niet beter in navigeren (VIVA)
Bewezen: mannen zijn niet beter in navigeren (Flair)

Opzet publieksonderzoek 'Navigeren kun je leren'

Van der Ham wil patiënten met navigatieproblemen helpen. Want bijna 1 op de 3 mensen met een hersenbeschadiging heeft veel moeite met de weg vinden. Voor mensen met dementie is verdwalen een groot probleem en toch bestaat er nog geen succesvolle therapie. Om een goede behandeling te geven is het belangrijk om te weten hoe mensen de weg vinden. 

Klopt het dat mannen beter kunnen kaartlezen?

Van der Ham wil in een jaar tijd zoveel mogelijk data verzamelen met waardevolle informatie over hoe mensen navigeren. In 2017 staat ze tijdens het Weekend van de Wetenschap en de Museumnacht Amsterdam in NEMO Science Museum met een testopstelling voor bezoekers. Met de uitkomsten kan ze beter begrijpen welke factoren een rol spelen bij succesvolle navigatie. Ze is speciaal benieuwd naar het effect van leeftijd en geslacht op de prestatie van mensen die de navigatieopdrachten doen. Klopt het bijvoorbeeld dat mannen beter kunnen kaartlezen? En als je ouder wordt, verlies je dan het overzicht? 

Van der Ham: 'Door mee te doen met dit onderzoek zorg je ervoor dat we een antwoord vinden op deze vragen en help je ons met het ontwikkelen van een behandeling die mensen met navigatieproblemen weer de weg laat vinden.' 

Waarom dit onderzoek?

Een grote groep mensen ondervindt in hun dagelijks leven problemen met navigeren. Zij raken voortdurend de weg kwijt en kunnen dus simpele activiteiten als een boodschap doen of even op bezoek gaan niet meer zomaar uitvoeren. Zij zijn afhankelijk van hulp van anderen. Ook kan verdwalen een indicatie zijn voor beginnende dementie. Er bestaat nog geen behandeling voor dit probleem. Daar willen de onderzoekers graag verandering in brengen. 

Van der Ham: 'Toen ik voor het eerst een patiënt ontmoette met heftige verdwaalklachten, was ik gefascineerd door haar verhaal. Want de impact hiervan op haar leven was enorm. Dat wil ik gaan veranderen, dacht ik toen ik erachter kwam dat we nog helemaal geen middelen hebben om dit soort klachten te behandelen. Sindsdien hebben we veel experimenten gedaan naar navigeren en verdwalen.'

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Persoonlijke tips

Van der Ham vertelt in De Kennis van Nu over haar publieksonderzoek 'Navigeren kun je leren'. De navigatietest resulteert in persoonlijke tips. Na de sneak preview denkt presentatrice Elisabeth: 'heel Nederland heeft wel een navigatiecursusje nodig.' 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.