Universiteit Leiden

nl en

Sara Polak bij Buitenhof over de midterm elections

‘Een eerste referendum op Donald Trumps presidentschap’, zo worden de opkomende midterm elections ook wel genoemd. Tijdens deze tussentijdse verkiezingen kunnen Amerikanen hun stem uitbrengen voor verschillende politieke functies. Wat betekent dit voor de Amerikaanse politiek? Sara Polak, universitair docent, schoof aan bij verschillende radioprogramma's.

Tijdens de midterm elections van volgende week staan alle zetels in het Huis van Afgevaardigden, een derde van de Senaatszetels en tal van andere lokale functies op het spel. In het momenteel politiek gepolariseerde klimaat kan de uitkomst dus veel verandering teweeg brengen.

Opvallend is dat er nog nooit zoveel vrouwelijke kandidaten waren, met name aan de kant van de democraten doen veel vrouwen mee. ‘De verkiezingen zijn een enorme wake-up call geweest voor een heleboel democraten én democratische vrouwen’, zegt Polak. ‘Naar aanleiding van die wake-up call stelden veel vrouwen zich verkiesbaar. We zien het op federaal niveau, maar nog sterker op lokaal niveau.’

De Amerikaspecialiste denkt dat veel vrouwen die in 2016 op Trump stemden dit op 6 november ook zullen doen. Ze acht een verschuiving naar de vrouwelijke democratische kant onder de Republikeinse vrouwen onwaarschijnlijk.

Meer weten?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.