Universiteit Leiden

nl en
Beeld: WBooks

Anna Dlabacova bij OVT over Geert Grote en Moderne Devotie

Hij was grondlegger van de Moderne Devotie en misschien wel de beroemdste Deventenaar ooit: Geert Grote. Anna Dlabacova was te gast bij OVT om te spreken over het boek ‘Moderne Devotie’.

Geert Grote (1340-1384) werd geboren in Deventer als zoon van de burgemeester. Hij studeerde theologie en medische wetenschappen, maar in 1372 sloeg het noodlot toe en werd hij ernstig ziek. Hij liet een gelovige komen, maar de priester wilde hem alleen  zijn laatste sacramenten toedienen als hij al zijn boeken over ‘zwarte kunsten’ publiekelijk zou verbrandden.

‘Hij was niet zo zeer bang voor de dood,’ legt Dlabacova uit, ‘maar wat hem er tot toe dreef om te bekeren was het moment dat de priester tegen hem zei dat hij zijn laatste sacramenten niet zou krijgen. Hij besefte zich dat zijn ziel verdoemd was.’

Na het verbranden van al zijn boeken, werd Grote beter: een mirakel. ‘Hij besloot om te gaan preken en mensen er op te wijzen dat het gaat om de terugkeer naar de apostolische levenswijze,’ aldus Dlabacova.

Hij stelde zijn huis ter beschikking aan arme vrouwen en hielp hen hun leven op te zetten. Zij waren de eerste van de vele gemeenschappen die leefden volgens de bepalingen van de Moderne Devotie. ‘Het is geen beweging die op zichzelf staat, de Moderne Devotie, waar hij dus uiteindelijk de format is van geworden. Het was echt een periode waarin mensen terug gingen naar God, er was een algemene sfeer van hervorming’, zegt Dlabacova.

Meer weten?

Beluister het fragment met Anna Dlabacova op NPO Radio1.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.