Universiteit Leiden

nl en

Caminada: Inkomensverhoudingen deze eeuw stabiel

Koen Caminada licht in de Volkskrant onderzoek over de stabiele inkomensverhoudingen in Nederland toe.

Caminada: Inkomensverhoudingen deze eeuw stabiel
Koen Caminada

Koen Caminada, hoogleraar empirische analyse van fiscale en sociale regelgeving, licht in de Volkskrant zijn onderzoek - samen uitgevoerd met collega’s Kees Goudswaard en Jim Been - over de stabiele inkomensverhoudingen in Nederland toe. Het voelt voor velen mogelijk anders aan, maar de inkomensverschillen in Nederland zijn deze eeuw nauwelijks veranderd, zo concludeert het CBS in een persbericht. De kloof tussen lage en hoge bruto-inkomens werd tussen 2001 en 2015 wel groter. Maar door een groeiende herverdeling via het belastingstelsel en sociale uitkeringen bleef de ongelijkheid vrijwel stabiel als naar het besteedbaar inkomen wordt gekeken. De Leidse onderzoekers concludeerden al eerder dat de inkomensongelijkheid in Nederland de afgelopen decennia niet is gegroeid. Volgens Caminada groeide het verschil tussen lage en hoge lonen vanaf 1990 wel flink, maar bleef de kloof in de portemonnee gelijk door de corrigerende belastingen en premies van de overheid. Dat mensen niet het gevoel hebben dat de ongelijkheid gelijk is gebleven, wijt de Leidse hoogleraar aan het feit dat koopkracht al jarenlang niet of nauwelijks groeit. Daardoor hebben mensen het gevoel dat het overal beter gaat, maar niet met hun eigen portemonnee. Ook de lonen blijven achter. Als de koopkracht en de lonen echt gaan stijgen, verdwijnt volgens Caminada wellicht het 'hardnekkige misverstand' dat de inkomensongelijkheid in Nederland groeit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.