Universiteit Leiden

nl en

Klokhuisvragendag met Leidse psychologen

Waarom er geen blauwe gummibeertjes zijn? Dat weet Lotte van Dillen, die zich net als Marieke Bos goed heeft voorbereid op de Klokhuisvragendag. Daarvoor stuurden kijkertjes hun brandende vraag in en kwamen voor het antwoord naar Nemo op 12 juni. En voor het fotomoment met de favoriete Klokhuispresentator.

Kleurenassociaties

Klokhuisvragendag met Lotte van Dillen
Klokhuisvragendag met Lotte van Dillen

Sociaal en organisatiepsycholoog Lotte van Dillen filmt de toestromende deelnemers op de trap in Nemo. Dat is weer andere koek dan college geven aan studenten. De vragen kreeg ze ter voorbereiding toegestuurd. 'Blauwe beertjes! Die heb ik gevonden, in Amerika. Daar hebben ze andere kleurenassociaties dan in Nederland.' Van Dillen was psychologiedocent van het jaar 2013 en weet ook jonge vragenstellers te boeien.'Meisjes hebben niet meer hormonen, maar andere hormonen dan jongens', weet een meisje gerustgesteld te vertellen. 'Eigenlijk dacht mijn moeder het.'

Hemel en oerknal

Klokhuisvragendag met Marieke Bos
Klokhuisvragendag met Marieke Bos

Naast tafeltje 18 van Van Dillen zit ontwikkelingspsycholoog Bos. 'Het is heel erg leuk, maar soms vind ik het best moeilijk wat ik moet zeggen. 'Kom je alleen in de hemel als je dood bent', is zo'n moeilijke kwestie. Dan vertel ik ook iets over de oerknal en kijk ik hoe de ouders reageren.' Met een vraag over je eigen stem, die anders klinkt wanneer je die terughoort kan ze beter uit de voeten. De ministudent is tenminste tevreden en brandt als wetenschapper in de dop los om het uit te leggen: 'Dan hoor je het binnenin jezelf en tegelijk gaat er ook een prikkel buitenom naar je hersenen.'

Wetenschap on tour

Van Dillen is gevraagd voor deze Klokhuisvragendag. 'Ze kennen me als wetenschapper, sinds ik een keer heb meegedaan aan het Volkskrant Science Café.' Van Dillen pitchte eerder een filmpje over smaak voor Bessensap, een evenement om wetenschap toegankelijk te maken voor een groter publiek. Ook op de Leidse Museumnacht 2015 was ze van de partij met een workshop over smaak. Collega Bos voegt hier lachend aan toe:  'Ik heb gewoon mezelf opgegeven.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.