Universiteit Leiden

nl en

Jerfi Uzman bij Nieuwsuur over parlementair ondervragingsrecht

Vorige week werd Jerfi Uzman voor het programma Nieuwsuur geïnterviewd naar aanleiding van het rapport van de Tijdelijke commissie evaluatie Wet op de parlementaire enquête.

Deze commissie, onder leiding van SP-Kamerlid Ronald van Raak, werd in 2014 ingesteld om te onderzoeken hoe de Tweede Kamer misstanden effectief kan onderzoeken. Daarvoor gebruikt de Kamer nu de parlementaire enquête. Maar veel Kamerleden vinden zo’n enquête te duur en te traag. De commissie pleit daarom voor een nieuw instrument: de parlementaire ondervraging. Het gaat daarbij om een snelle en kortdurende ‘flits-enquête’, waarbij zowel burgers als ambtenaren verplicht zijn om mee te werken en zonodig onder ede kunnen worden gehoord.

Nieuwsuur interviewde Jerfi Uzman over de staatsrechtelijke gevolgen van het voorstel. Jerfi wees er op dat het horen van ambtenaren gevoelig kan liggen. Als het instrument veelvuldig wordt ingezet kan dat op termijn de ministeriële verantwoordelijkheid ondergraven, aldus Uzman.

Uitzending nieuwsuur
Rapport 
Parlementair ondervragingsrecht

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.