Universiteit Leiden

nl en

Instituut Kern

Isidore van Kinsbergen

De Nederlands-Vlaamse Isidore van Kinsbergen (Brugge 1821- Batavia 1905) mag gezien worden als de ‘sleeping beauty’ van de negentiende-eeuwse fotografie in Nederlands-Indië.

De Nederlands-Vlaamse Isidore van Kinsbergen (Brugge 1821- Batavia 1905) mag gezien worden als de ‘sleeping beauty’ van de negentiende-eeuwse fotografie in Nederlands-Indië. Precies honderd jaar na zijn overlijden is zijn oeuvre tot leven gewekt door een monografie naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling in Huis Marseille, Museum voor Fotografie in Amsterdam, van 10 december 2005- tot 26 februari 2006. De goede recencies over de tentoonstelling en de monografie in de Volkskrant, het NRC, het Parool en Trouw geven aan dat de keuze om een platform te creëren dat recht zou doen aan de grote zeggingskracht van zijn fotografie en unieke artisticiteit, een goede was. De monografie belicht Van Kinsbergens grote rol in de vroege fotografie van Nederlands-Indië, het theater en de archeologie. De door hem toegepaste fotografische genres, van oudheden tot en met landschappen, ‘gezigten’, hof-fotografie, typen en naakten, worden in de artistieke traditie van zijn tijd geplaatst en tevens wordt gekeken  hoe en in welke mate zijn fotografisch oeuvre is verspreid. Met een kleurenkatern en een in zwart-wit uitgegeven catalogusdeel van de bijna 400 oudhedenfoto’s.  

Catalogus

‘Isidore van Kinsbergen (1821-1905), Fotopionier en theatermaker in Nederlands-Indië’ /  Photo Pioneer and Theatre Maker in the Dutch East Indies’. 

Gerda Theuns-de Boer & Saskia Asser, met bijdragen van Steven Wachlin:  
Zaltbommel, Aprilis/KITLV/Huis Marseille, 2005. 
295 pp., 470 foto’s. 


ISBN 90 6718 269 9, € 29,-

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.