Universiteit Leiden

nl en

Instituut Kern

Afwrijfsels van inscripties

Het Instituut Kern heeft een vrij uitgebreide collectie van afwrijfsels van inscripties uit India en Indonesië.

Epigrafie 

Het materiaal is waardevol omdat de oorspronkelijke inscripties in sommige gevallen verloren zijn gegaan. De oudste afwrijfsels dateren uit de jaren ’80 van de 19e eeuw. Professor Kern, die als grondlegger van de Indonesische Epigrafie beschouwd wordt, en zijn opvolgers Vogel en De Casparis, hebben zelf aan deze inscripties gewerkt. 

 

Classificatie

Voor onderzoeksdoelen worden deze afwrijfsels, indien mogelijk, aangevuld met foto’s van de inscripties. Van de inscripties zijn lijsten gemaakt met beknopte beschrijving waarin de herkomst, de datum en een referentie naar secundaire literatuur staat vermeld. De belangrijkste classificatie is gebaseerd op of dat het origineel wel in Djakarta te vinden is (D-nummers) of juist niet in Djakarta (K-nummers). E-nummers zijn afwrijfsels van koperplaten, gevonden in centraal- en oost Java. Afwrijfsels met het N-nummer komen uit India. 

 

Procedures

Er zijn twee procedures voor het maken van afwrijfsels. worden gemaakt met dun vloeipapier, dat tegen de inscriptie aangelegd wordt. Vervolgens wordt het papier, terwijl het nog vochtig is, bestreken met een soort inkt, door middel van een roller. De letters worden daarbij uitgespaard en blijven wit, en de weergave is positief. De tweede procedure maakt gebruik van lagen vloeipapier die op de stenen inscriptie gelegd worden en dan worden bevochtigd, wat resulteert in een soort papier-mâché. Door middel van een roller wordt dit bestreken met een mengsel van houtskoolpoeder en water, de inscriptie is zo en in reliëf en in kleur afgedrukt, in negatieve weergave. De meeste afwrijfsels in de Instituut Kern collectie zijn echter niet gekleurd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.