Universiteit Leiden

nl en

Instituut Kern

Bijzondere collecties

Een overzicht van de bijzondere collecties van het Instituut Kern

Foto collectie

Het Indologisch instituut Kern heeft in de ruim 75 jaar van haar bestaan een collectie van ca. 70.000 historische en moderne foto’s samengebracht met betrekking tot de kunst en archeologie van Zuid-en Zuidoost-Azië. Ook zijn er stadsgezichten te vinden en foto’s met een antropologisch karakter.

Tibetaanse Collectie

De collectie van Tibetaanse blokdrukken en Tibetaanse, Lepcha en Sanskrit manuscripten is internationaal bekend. Voor het merendeel zijn deze collecties, vooral voor het oudere materiaal, bijeen gebracht door de Nederlandse oriëntalist Johan van Manen (1877-1943), die in India leefde en werkte van 1908 tot aan zijn dood.

Sanskrit Manuscripten

J. Ph. Vogel gaf Johan van Manen in 1927 de opdracht Sanskrit handschriften te verzamelen. Met behulp van een pandit uit Madras slaagde Van Manen er in 380 palmblad handschriften bijeen te brengen en verzond deze naar Nederland. Ze zijn allen van Zuid-Indiase oorsprong en behoren tot de laat 19e en vroeg 20ste eeuw.

Lepcha Manuscripten

De prachtige collectie van 182 Lepcha handschriften is de grootste in zijn soort in de wereld. Evenals de Tibetaanse documenten zijn ze afkomstig uit de nalatenschap van Johan van Manen en behoren tot eind 19de en vroeg 20ste eeuw. De handschriften zijn geschreven op papier, de oudere op inheems papier, de nieuwere in Engelse schoolschriftjes.

Archieven

Lijst van archieven

Kaarten

Subcollectie 'Kaarten' van het Instituut Kern

Afwrijfsels van inscripties

Het Instituut Kern heeft een vrij uitgebreide collectie van afwrijfsels van inscripties uit India en Indonesië. Het materiaal is waardevol omdat de oorspronkelijke inscripties in sommige gevallen verloren zijn gegaan.

Microfichecollectie

Microfiches en microfilms op verschillende vakgebieden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.