Universiteit Leiden

nl en

Instituut Kern

Catalogus Sanskrit handschriften

In januari 2004 is een project van start gegaan voor het samenstellen van een wetenschappelijke catalogus van de ca. 500 Zuid-Indiase van de Johan van Manen collectie van het Instituut Kern.

Deze handschriften, geschreven in verschillende oude Zuid-Indiase schriften zoals Grantha, Telugu, Malayalam, Nagari en Nandinagari, zijn momenteel slechts ontsloten door middel van een eenvoudige alfabetische titellijst. In de beoogde wetenschappelijke catalogus zullen de afzonderlijke beschrijvingen per handschrift c.q. tekst bestaan uit een uiterlijke beschrijving (conditie, afmeting, schriftsoort, etc.), een inhoudelijke beschrijving (titel, auteur, volledigheid, begin en eind van de Sanskrit tekst, colophon, korte beschrijving van de inhoud, etc.) en bibliografische referenties. 

Nu de handschriften een voor een nauwkeurig bekeken en cursorisch gelezen worden blijkt dat het totaal aantal teksten groter is dan de opgave volgens de titellijst. Vaker dan aanvankelijk bekend was, bestaat één handschrift uit meerdere teksten. Het wordt eveneens duidelijk welke teksten uit deze collectie nog niet zijn uitgegeven of slechts d.m.v. een oude en zeldzame Indiase editie. 

Het project wordt uitgevoerd door manuscriptologe en Sanskritist Dr. Saraju Rath (foto) met een subsidie van de Stichting J. Gonda Fonds (KNAW). Andere deelnemers zijn Drs. Raju Bakker (bibliotheek, bibliografische referenties), Prof. Jan Houben (Parijs) en Dr. Dory Heilijgers (bibliothecaris, eindverantwoordelijke). Het project loopt tot begin 2009.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.