Universiteit Leiden

nl en
Thema

Startfinanciering

Una Europa organiseert regelmatig oproepen voor startfinanciering, ook wel 'seed funding' genoemd. Universiteit Leiden biedt vaak extra financiering aan voor projecten waaraan Una Europa-universiteiten meedoen.

Voor onderzoekers is dit een mooie kans om samen te werken met partners binnen deze groep van universiteiten. Zo kun je een klein idee starten dat later kan uitgroeien tot een groter project.

Voorbeelden van initiatieven die seed funding hebben ontvangen zijn:

  • Organiseren van gezamenlijke workshops, dialogen of seminars;
  • Ontwikkelen van gezamenlijke formats voor onderwijs of onderzoek;
  • Opzetten van interdisciplinaire netwerken.

Projecten met seed funding binnen Una Europa waarbij deelnemers van de Universiteit Leiden betrokken zijn, staan hieronder vermeld.

Una Europa Seed Funding Call (2024): 8 projecten, tot €27.000 aan financiering

Projectcoördinator: Vasiliki Kosta, Associate Professor, Faculty of Law

Andere betrokkenen: Alma mater studiorum - Università di Bologna, Freie Universität Berlin, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, KU Leuven

Projectcoördinator: Anna Mosna, universitair docent, Rechtsgeleerdheid

Andere betrokkenen: KU Leuven, Freie Universität Berlin, Universidad Complutense de Madrid, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, University of Edinburgh, Alma mater studiorum - Università di Bologna

Projectcoördinator: Martijn Sijbom, universitair docent, LUMC. 

Andere betrokkenen: KU Leuven, University College Dublin/An Coláiste Ollscoile Baile Átha Cliath, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, Universidad Complutense de Madrid

Deelnemer: Francien Dechesne, universitair docent, Rechtsgeleerdheid 

Andere betrokkenen: Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, Alma mater studiorum - Università di Bologna, University of Edinburgh, University College Dublin/An Coláiste Ollscoile Baile Átha Cliath, Universidad Complutense de Madrid, KU Leuven

Deelnemer: Joeri Reinders, universitair docent, Leiden University College 

Andere betrokkenen: Universidad Complutense de Madrid, KU Leuven, Alma mater studiorum - Università di Bologna

Deelnemer: Elske Sitsen, LUMC 

Andere betrokkenen: Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, University of Edinburgh, KU Leuven

Deelnemers: Yiya Chen, Professor, en Katrina Li, Postdoc, beide van Faculteit der Geesteswetenschappen.

Andere betrokkenen: University College Dublin/An Coláiste Ollscoile Baile Átha Cliath, University of Edinburgh, Universität Zürich

Projectcoördinator: Joachim Van Guyse, universitair docent aan het Leiden Academic Center for Drug Research.  

Andere betrokkenen: Helsingin yliopisto/Helsingfors universitet, KU Leuven, Universität Zürich

*Project gefinancieerd door Universiteit Leiden

Meer informatie over interdisciplinaire projecten, gesubsidieerd door de 2024 call vind je op Universiteit Leiden en Una Europa websites.

Una Europa-Kiembeurzen (2024): 8 projecten, tot €15.000 aan financiering

Dit project gaat over de bereidheid van burgers om te betalen voor projecten op het gebied van klimaatmitigatie en -adaptatie in binnen- en buitenland. Ons onderzoek is specifiek  gericht op het verschil tussen wat burgers aangeven in principe te willen betalen en wat zij daadwerkelijk bereid zijn te betalen voor beleid op het gebied van klimaatverandering in binnen- en buitenland. De vergelijking van hypothetische keuzes met werkelijke donaties biedt een nuttig inzicht in een kloof tussen intentie en gedrag als het gaat om beleid op het gebied van klimaatverandering.

Coördinator:  Hendrik Vrijburg, universitair docent, Faculteit Rechtsgeleerdheid

Deelnemende instellingen: University College Dublin/An Coláiste Ollscoile Baile Átha Cliath, Jagiellonische Universiteit Krakau.

Het doel van dit project is de ontwikkeling van een interdisciplinair onderwijstraject waarin studenten leren om systeemrisico's in onze hedendaagse wereld te begrijpen, beoordelen en interpreteren. We gaan een interdisciplinaire syllabus voor bachelorstudenten maken om te delen met de instellingen van onze partners, een reeks onderwijsrichtlijnen opstellen voor docenten, en een gemeenschappelijke online-omgeving opzetten ter ondersteuning van het onderwijs in risicoproductie en veerkracht.

Coördinator: Dario Fazzi, bijzonder hoogleraar trans-Atlantische Milieugeschiedenis, Faculteit Geesteswetenschappen

Deelnemende instellingen: Universiteit van Edinburgh, KU Leuven.

Deze eenjarige serie workshops is gericht op multimodale en artistieke onderzoeksmethoden (MAR) en bouwt voort op het ReCNTR Lab dat in 2023 met een Kiem-beurs is gefinancierd. In drie workshops ontwikkelen deelnemers hun multimodale projecten, experimenteren ze ermee en verspreiden ze hun opgebouwde kennis. Onderzoekers op de grenzen van hun discipline leren in deze reeks workshops door gemeenschapsvorming en training om MAR toe te passen in de sociale en geesteswetenschappen. Onder leiding van gastdocenten werken deelnemers hun projecten uit en werken ze toe naar de eindpresentatie. Het programma bevordert de interdisciplinaire samenwerking en de productie en verspreiding van innovatieve kennis op het gebied van multimodale onderzoeksmethoden.

Coördinator: Francesco Ragazzi, universitair hoofddocent, Faculteit Sociale Wetenschappen

Deelnemende instellingen: Alma mater studiorum - Universiteit van Bologna, KU Leuven.

Onderzoek naar de menselijke uitdrukking van emoties heeft te kampen met beperkingen door staged datasets en het gebruik van WEIRD (Western Educated Industrialized and Democratic) onderzoekspopulaties. Dit beperkt de ecologische validiteit en wereldwijde toepasbaarheid en heeft een nadelige invloed op wetenschappelijk inzicht en AI-modellen die afhankelijk zijn van emotieherkenning. In bestaande databases ontbreekt het vaak aan diversiteit in culturele normen en emotionele toestanden, wat leidt tot onjuiste conclusies en hardnekkige vooroordelen in AI-toepassingen. Het doel van dit project is de ontwikkeling van een uitgebreide, cultureel gevarieerde database van authentieke gezichtsuitdrukkingen waarin Afrika, Europa en Azië vertegenwoordigd zijn, van de kindertijd tot de ouderdom. Hierdoor wordt AI rechtvaardiger, worden vooroordelen tegengegaan, en meetinstrumenten en hulpmiddelen op het gebied van emotionele intelligentie verbeterd. Dit sluit aan bij de doelen op het gebied van data science van Una Europa.

Coördinator: Mariska Kret, hoogleraar, Faculteit Sociale Wetenschappen

Deelnemende instellingen: KU Leuven, Universiteit Zürich.

Onderzoekers van het Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek (LIC) hebben een baanbrekende benadering ontwikkeld voor de ontdekking van antivirale middelen gericht op complexe SARS-CoV-2 RNA-structuren. Met een high-throughput competitieve bindingsanalyse ontwikkeld door de afdeling Medical Biochemistry kan het onderzoeksteam liganden voor de SARS-CoV-2-pseudoknoop identificeren. Dit gebeurt in samenwerking met de advanced compound screening facility van het LUMC. De resultaten worden gevalideerd met functionele analyses en verder geanalyseerd met NMR-technieken en berekeningen. Door dit interdisciplinaire onderzoek krijgen we meer inzicht in interacties tussen RNA en liganden en wordt de ontwikkeling van innovatieve antivirale therapieën om virusinfecties te bestrijden versneld.

Coördinator: Marta Artola, universitair docent, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Deelnemende instellingen: Universiteit Complutense van Madrid, Alma mater studiorum - Universiteit van Bologna.

Dit project gaat over de impact van positieve actie op wetenschappelijke samenwerkingsverbanden en kennisstromen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van netwerkwetenschap en technieken van machinelearning. Landen als China, India, Indonesië en Brazilië proberen met beurzen, fellowships en uitwisselingsprogramma's de onderzoeksoutput te vergroten en wereldwijde samenwerking te bevorderen. In dit onderzoek wordt gemodelleerd en geëvalueerd wat de langetermijneffecten van deze initiatieven zijn op netwerken van coauteurs, samenwerkingsdynamiek en wetenschappelijke ontwikkeling op zowel landelijk als individueel niveau. Het doel is om inzicht te bieden in de effectiviteit van het positieve-actiebeleid, waardoor beleidsmakers nog beter in staat zijn om billijke en invloedrijke wetenschappelijke vooruitgang op wereldschaal te bevorderen.

Coördinator: Akrati Saxena, universitair docent, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Deelnemende instellingen: University College Dublin/An Coláiste Ollscoile Baile Átha Cliath, Universiteit van Edinburgh, Universiteit Zürich.

Dit project gaat over de impact van positieve actie op wetenschappelijke samenwerkingsverbanden en kennisstromen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van netwerkwetenschap en technieken van machinelearning. Landen als China, India, Indonesië en Brazilië proberen met beurzen, fellowships en uitwisselingsprogramma's de onderzoeksoutput te vergroten en wereldwijde samenwerking te bevorderen. In dit onderzoek wordt gemodelleerd en geëvalueerd wat de langetermijneffecten van deze initiatieven zijn op netwerken van coauteurs, samenwerkingsdynamiek en wetenschappelijke ontwikkeling op zowel landelijk als individueel niveau. Het doel is om inzicht te bieden in de effectiviteit van het positieve-actiebeleid, waardoor beleidsmakers nog beter in staat zijn om billijke en invloedrijke wetenschappelijke vooruitgang op wereldschaal te bevorderen.

Coördinator: Rosanne Govaarts, onderzoeker, Faculteit Sociale Wetenschappen

Deelnemende instellingen: KU Leuven, Universiteit Complutense van Madrid

Music for movement learning: Brain plasticity, aging, and stroke recovery

Muziek is een ongelooflijk sterke stimulus die mensen zowel figuurlijk raakt als letterlijk beweegt. Nu muziek steeds vaker wordt toegepast in de gezondheidszorg, waaronder bewegingsrevalidatie, is meer kennis van de achterliggende mechanismen vereist. In een samenwerkingsverband waarin de vakgebieden psychologie, neuro-imaging en muziek, en medische specialismen vertegenwoordigd zijn, combineren we bevindingen uit op muziek gebaseerd motorisch leren over de hele levensduur en verzamelen we data van mensen die met muziek herstellen van een beroerte. Daarbij richten we ons specifiek op motivationele mechanismen die belangrijk zijn voor leren in het algemeen, maar cruciaal zijn bij revalidatie. We gaan uit van een holistische benadering van gezondheid. Het personaliseren van interventies kan welzijn bevorderen, wat zowel het proces als resultaat van revalidatie kan ondersteunen. 

Coördinator: Rebecca Schaefer, universitair hoofddocent, Faculteit Sociale Wetenschappen

Deelnemende instellingen: Helsingin yliopisto/Helsingfors universitet/Universiteit van Helsinki, Universiteit van Edinburgh.

Una Europa-Afrika Beurzen (2024): 3 projecten, tot €36.000 aan financiering

Het beschrijven van een taal is belangrijk. Het helpt bij het maken van schoolboeken, zorgt voor beter begrip van cultuur en geschiedenis, en laat zien hoe talen zijn opgebouwd. Toch is maar de helft van de ongeveer 7.000 talen in de wereld goed beschreven. Een derde van deze talen dreigt zelfs te verdwijnen. Lokale deskundigen hebben vaak niet genoeg kennis of training om dit werk te doen. Het ELSEA-project wil hier iets aan doen. Het project geeft jonge taalkundigen in Oost-Afrika een goede opleiding, zodat zij talen beter kunnen beschrijven.

CoördinatorJenneke van der Wal, Leiden University Centre for Linguistics (LUCL), Faculteit der Geesteswetenschappen.

Andere betrokkenen: African university chairholder: Saudah Namyalo, Makerere Universities. Helsingin yliopisto/Helsingfors universitet, University of Edinburgh.

De wereldbevolking zal de komende 50 jaar groeien tot ongeveer 10,5 miljard mensen. Het grootste deel van deze groei zal in Afrika gebeuren. Het PEAKSOLVE-project kijkt naar hoe we met deze grote uitdaging kunnen omgaan. Het project denkt ook na over andere problemen die daarbij horen, zoals toegang tot schoon drinkwater.

Deelnemer: Martina Vijver, Institute of Environmental Sciences, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Andere betrokkenen: University of Edinburgh (project coordinator: Margaret Graham), Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.

Dit project onderzoekt hoe het verbranden van afval de lucht vervuilt en invloed heeft op langdurige ziektes aan de longen. Het onderzoek gebeurt op twee vuilnisbelten in Kenia. Het RESPIRA_ABEP-project wil de luchtkwaliteit verbeteren en de zorg voor mensen met longziektes beter maken. Dit gebeurt samen met de mensen uit de buurt. Zij helpen mee om betere manieren te bedenken om met afval om te gaan. Zo wil het project zorgen voor schonere en gezondere steden. Ook werkt het project samen met lokale organisaties.

DeelnemerMarleen Dekker, African Studies Centre Leiden

Andere betrokkenen: African university chairholder: Margaret Ngima Machiara Kedogo, University of Nairobi. KU Leuven, Universidad Complutense de Madrid, Université de Kinshasa.

Lees meer over deze internationale onderzoeksprojecten op de website van Universiteit Leiden en Una Europa.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.