Universiteit Leiden

nl en

Serie

Huizingalezing

Sinds 1972 wordt jaarlijks de Huizingalezing georganiseerd in de Pieterskerk te Leiden. Op vrijdag 9 december 2022 zal Gunay Uslu, onze huidige staatssecretaris van Cultuur en Media, de 51e Huizingalezing geven, met als titel ‘Hoe Nederland cultuur waardeert. Van cultureel nationalisme tot corona en daarna (1872-2022 en verder)’. In 2022 vieren we bovendien Johan Huizinga's 150e geboortedag.

Johan Huizinga

De naam van de lezing is een eerbetoon aan de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945). De lezingen hebben - in de geest van Huizinga’s werk - een cultuurhistorisch dan wel een cultuur- of maatschappijkritisch karakter.

Huizingalezing 2022

Op vrijdag 9 december 2022 zal Gunay Uslu, onze huidige staatssecretaris van Cultuur en Media, de 51e Huizingalezing geven, met als titel ‘Hoe Nederland cultuur waardeert. Van cultureel nationalisme tot corona en daarna (1872-2022 en verder)’. Lees meer over de 51e editie in het agendabericht.

Organisatie

De Huizingalezing wordt georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en (vanaf 2014) opinieweekblad EW.  

De commissie die verantwoordelijk is voor de organisatie van de Huizingalezing en de keuze van de spreker bestaat uit:

Een overzicht van alle Huizingalezingen sinds 1972 vindt u hier.

50e editie

Op 12 december 2021 sprak David Van Reybrouck in de Pieterskerk in Leiden de 50e Huizingalezing uit, met als titel 'De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe'. Kijk hier de opname van de lezing terug.

Tekstuitgave bestellen

Na afloop van de lezing is de tekstuitgave verkrijgbaar via de webshop van opinieweekblad EW of via de (internet) boekhandel.
De tekstuitgaven van de lezingen die vanaf 2017 zijn gehouden, zijn ook verkrijgbaar via de webshop van opinieweekblad EW of (internet) boekhandels. De boekjes met de lezingen van Geert van Istendael (2012, De parochie van Sint-Precarius) en Bas Heijne (2013, De betovering van de wereld) kunt u per stuk voor € 8,00 + €1,95 verzendkosten thuisgestuurd krijgen. Stuur daarvoor een e-mail naar huizingalezing@hum.leidenuniv.nl met vermelding van de auteur wiens boekje u wenst te bestellen en uw adresgegevens. De tekst van oudere edities van de lezing is helaas via de organisatie van de lezing niet meer verkrijgbaar.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de jaarlijkse Huizingalezingen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ik meld me graag aan voor deze nieuwsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.