Universiteit Leiden

nl en

Serie

Huizingalezing

Sinds 1972 wordt jaarlijks in december de Huizingalezing georganiseerd in Leiden. De naam van de lezing is een eerbetoon aan de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (7 december 1872 - 1 februari 1945). De lezingen hebben een cultuurhistorisch dan wel een cultuur- of maatschappijkritisch karakter.

Huizingalezing 2023 door Ilja Leonard Pfeijffer
Ilja Leonard Pfeijffer tijdens de Huizingalezing 2023 (foto: Monique Shaw)

Datum Huizingalezing 2024 bekend

Op donderdag 12 december 2024 vindt de 53e Huizingalezing plaats. De spreker wordt uiterlijk begin oktober bekendgemaakt. 
Wilt u als eerste op de hoogte zijn? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Huizingalezing 2023

Op vrijdag 8 december 2023 hield schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer de 52e Huizingalezing in de Pieterskerk te Leiden. Pfeijffer keerde voor de Huizingalezing terug naar zijn alma mater om in zijn betoog een zoektocht te ondernemen naar datgene wat wetenschap en kunst verbindt, of althans zou moeten verbinden. Lees meer over de 52e editie in dit artikel.

Na afloop van de lezing is de tekstuitgave verkrijgbaar via de webshop van opinieweekblad EW of via de (internet) boekhandel. De tekstuitgaven van de lezingen die vanaf 2017 zijn gehouden, zijn ook verkrijgbaar via de webshop van opinieweekblad EW of via de (internet) boekhandel. De tekst van oudere edities van de lezing is helaas via de organisatie van de lezing niet meer verkrijgbaar.

Schilderij van Johan Huizinga
Johan Huizinga

Sinds 1972 wordt jaarlijks de Huizingalezing georganiseerd in Leiden. De naam van de lezing is een eerbetoon aan de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945). De lezingen hebben een cultuurhistorisch dan wel een cultuur- of maatschappijkritisch karakter. Een overzicht van alle Huizingalezingen sinds 1972 vindt u hier.

De Huizingalezing wordt georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en (vanaf 2014) opinieweekblad EW.  

De commissie die verantwoordelijk is voor de organisatie van de Huizingalezing en de keuze van de spreker bestaat uit:

Blijf op de hoogte

Wilt u voortaan een e-mail ontvangen wanneer de spreker bekend gemaakt wordt en de kaartverkoop voor de Huizingalezing start? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden (gratis)
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.