Universiteit Leiden

nl en

Serie

Huizingalezing

Sinds 1972 wordt jaarlijks de Huizingalezing georganiseerd in de Pieterskerk te Leiden. De naam van de lezing is een eerbetoon aan de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945). De lezingen hebben een cultuurhistorisch dan wel een cultuur- of maatschappijkritisch karakter.

Huizingalezing 2023 door Ilja Leonard Pfeijffer
Ilja Leonard Pfeijffer tijdens de Huizingalezing 2023 (foto: Monique Shaw)

Huizingalezing 2023 door schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer

Op vrijdag 8 december 2023 hield schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer de 52e Huizingalezing in de Pieterskerk te Leiden. Pfeijffer keerde voor de Huizingalezing terug naar zijn alma mater om in zijn betoog een zoektocht te ondernemen naar datgene wat wetenschap en kunst verbindt, of althans zou moeten verbinden. Lees meer over de 52e editie in dit artikel.

Na afloop van de lezing is de tekstuitgave verkrijgbaar via de webshop van opinieweekblad EW of via de (internet) boekhandel. De tekstuitgaven van de lezingen die vanaf 2017 zijn gehouden, zijn ook verkrijgbaar via de webshop van opinieweekblad EW of (internet) boekhandels. De boekjes met de lezingen van Geert van Istendael (2012, De parochie van Sint-Precarius) en Bas Heijne (2013, De betovering van de wereld) kunt u per stuk voor € 8,00 + €1,95 verzendkosten thuisgestuurd krijgen. Stuur daarvoor een e-mail naar huizingalezing@hum.leidenuniv.nl met vermelding van de auteur wiens boekje u wenst te bestellen en uw adresgegevens. De tekst van oudere edities van de lezing is helaas via de organisatie van de lezing niet meer verkrijgbaar.

Schilderij van Johan Huizinga
Johan Huizinga

Sinds 1972 wordt jaarlijks de Huizingalezing georganiseerd in de Pieterskerk te Leiden. De naam van de lezing is een eerbetoon aan de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945). De lezingen hebben een cultuurhistorisch dan wel een cultuur- of maatschappijkritisch karakter. Een overzicht van alle Huizingalezingen sinds 1972 vindt u hier.

De Huizingalezing wordt georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en (vanaf 2014) opinieweekblad EW.  

De commissie die verantwoordelijk is voor de organisatie van de Huizingalezing en de keuze van de spreker bestaat uit:

Blijf op de hoogte

Wilt u voortaan een e-mail ontvangen wanneer de spreker bekend gemaakt wordt en de kaartverkoop voor de Huizingalezing start? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden (gratis)
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.