Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Lezing

Huizingalezing 2023 door schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer

Datum
vrijdag 8 december 2023
Tijd
Serie
Huizingalezing
Locatie
Pieterskerk
Pieterskerkhof 1a
2311 SP Leiden

52e Huizingalezing

Op vrijdag 8 december 2023 houdt schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer de 52e Huizingalezing in de Pieterskerk te Leiden. Pfeijffer keert voor de Huizingalezing terug naar zijn alma mater om in zijn betoog een zoektocht te ondernemen naar datgene wat wetenschap en kunst verbindt, of althans zou moeten verbinden.

Laatste kaarten

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar in de 2e rang, voor € 18,50*. Let op: Sommige stoelen in de 2e rang hebben een beperkt zicht op het podium. Er is ook kaartverkoop aan de deur (zolang de voorraad strekt).
*excl. administratiekosten

Over de lezing

Voor zijn Huizingalezing, getiteld ‘Over de aard en het nut van creativiteit’, zal Pfeijffer het ongrijpbare concept van de creativiteit trachten te analyseren, waarbij hij de vraag wil oproepen in hoeverre kunstmatige intelligentie onze ideeën over creativiteit kan aanscherpen of veranderen. Hij zal creativiteit identificeren als de kwintessens van de zoektocht naar de waarheid die het doel is, of althans zou moeten zijn, van zowel de kunst als de wetenschap, waarbij hij verslag zal uitbrengen van de manier waarop hij in zijn historische roman dichter bij de waarheid is gekomen dan enig wetenschapper ooit zal kunnen. Hij zal ten slotte een waarschuwing doen uitgaan tegen tendensen in de organisatie van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, zo niet in de samenleving in het algemeen, die bedoeld lijken om de invloed van creativiteit te minimaliseren.

Ilja Leonard Pfeijffer (foto: Stephan Vanfleteren)

Over de spreker

Schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer (1968) studeerde Klassieke talen aan de Universiteit Leiden, en promoveerde aan dezelfde universiteit op de archaïsch Griekse dichter Pindarus. Daarna was hij er werkzaam als docent en onderzoeker. In 2004 gaf hij zijn vaste aanstelling op om van zijn pen te gaan leven. Sinds 2008 woont hij in Genua, een verrassende uitkomst van de fietstocht die hij in 2008 maakte naar Rome en waarover hij het boek De filosofie van de heuvel (2010) schreef.
Vele prijzen vielen hem ten deel, waaronder de C. Buddingh’-prijs voor zijn poëziedebuut Van de vierkante man (1998), de Anton Wachterprijs voor zijn romandebuut Rupert, een bekentenis (2002), de Libris Literatuurprijs voor La Superba (2013) en de Taalunie Toneelschrijfprijs voor zijn stuk De Advocaat (2017). In 2019 was zijn roman Grand Hotel Europa het bestverkochte boek van Nederland, de vertaalrechten zijn inmiddels aan meer dan twintig landen verkocht. Dit jaar verscheen zijn in de pers bejubelde historische roman Alkibiades.

Programma

19.15u - Deuren Pieterskerk geopend
20.00u - Inleiding Huizingalezing door prof.dr. Odile Heynders, voorzitter Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
20.10u - Huizingalezing door Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Over de aard en het nut van creativiteit’
21.15u - Interview met Ilja Leonard Pfeijffer door twee Leidse studenten: Zoë Jaspers (BA International Studies) en Frank van den Boom (MA Classics & Literary Studies)
21.30u - Afsluiting door prof.dr. Odile Heynders
21.35u - Borrel

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op vrijdag 8 december 2023 in de Pieterskerk, Pieterskerkhof 1A, 2311 SP te Leiden. De deuren van de Pieterskerk gaan open om 19:15 uur, start van de lezing is om 20:00 uur. Bezoekers ontvangen een boek met de tekst van de lezing en een drankje na afloop. Entree: € 23,00* (1e rang) UITVERKOCHT / € 18,50* (2e rang). Let op: Sommige stoelen in de 2de rang hebben een beperkt zicht op het podium. Er is ook kaartverkoop aan de deur (zolang de voorraad strekt).
*excl. administratiekosten
Boekhandel Kooyker is tijdens de avond aanwezig met een boekentafel.

Kaarten voor de Huizingalezing

Er zijn nog kaarten beschikbaar in de 2e rang

Direct tickets bestellen

Tekstuitgave

De tekstuitgave van de Huizingalezing is na de lezing verkrijgbaar via de webshop van opinieweekblad EW of via de (internet) boekhandel. De tekstuitgaven van (sommige) eerdere lezingen zijn ook nog verkrijgbaar via de webshop van opinieweekblad EW of via de (internet) boekhandel.

Vragen?

Mail naar Huizingalezing@hum.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.