Universiteit Leiden

nl en

51e Huizingalezing door Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media

Op vrijdag 9 december 2022 spreekt Gunay Uslu de 51e Huizingalezing uit in de Pieterskerk in Leiden. Cultuurhistoricus Uslu is de huidige staatssecretaris van Cultuur en Media. De titel van haar lezing luidt: ‘Hoe Nederland cultuur waardeert. Van cultureel nationalisme tot corona en daarna (1872-2022 en verder)’.

Uslu zal in haar Huizingalezing reflecteren op de ontwikkeling van het cultuurbeleid in Nederland. Ze begint bij de periode van het cultureel nationalisme in het laatste kwart van de 19e eeuw, wanneer de overheid de primaire verantwoordelijkheid neemt voor het culturele leven en de ‘verheffing van de natie’ een ijkpunt vormt van het cultuurbeleid. Ze beschouwt de periode tot en met de coronapandemie, waarin zich het gemis aan cultuur pijnlijk openbaarde. Ze doet dit vanuit haar achtergrond als cultuurhistoricus én haar verantwoordelijkheid als staatssecretaris. Ze eindigt haar lezing dan ook met een vooruitblik: hoe gaan we sámen cultuur meer waarderen en recht doen aan de fundamentele rol die cultuur in onze levens heeft?

Over Uslu

Gunay Uslu (1972) is sinds januari 2022 staatssecretaris voor Cultuur en Media in het kabinet-Rutte IV. Zij was eerder directeur Hotel Development & Design bij Corendon Hotels & Resorts. Uslu volgde een opleiding Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar master promoveerde zij op het proefschrift Homer, Troy and the Turks: Heritage & identity in the Late Ottoman Empire 1870-1915. Zij was vervolgens jarenlang als onderzoeker en docent Cultuurwetenschappen aan de UvA verbonden. Ook werkte zij als projectmanager, curator en conservator in de museumwereld. Als staatssecretaris heeft zij onder andere cultuurbeleid, erfgoed, bibliotheken en media in haar portefeuille.

Toegangskaarten en meer informatie

Kaarten kunt u bestellen via de website van de Pieterskerk: toegangskaarten.
Kijk voor meer informatie over de lezing van Uslu in het agendabericht van de 51e Huizingalezing.
Vragen over de lezing? Neem contact op met Sanderien de Jong, secretaris Huizingacommissie.

150e geboortedag Johan Huizinga (7 december 1872-1 maart 1945)

Op 7 december 2022 is het 150 jaar geleden dat Johan Huizinga werd geboren in Groningen. De lezing ter zijner nagedachtenis wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, en sinds 2014 ook door opinieweekblad EW. De lezing heeft een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp. De lezing van Gunay Uslu is de 51e Huizingalezing. Vanwege Huizinga’s 150e geboortedag staan er meer activiteiten op stapel, zie daarvoor het agendabericht van de 51e Huizingalezing.
Een volledig overzicht van alle Huizingasprekers van de afgelopen 50 jaar vindt u hier.

Foto Gunay Uslu: Martijn Beekman

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.