Universiteit Leiden

nl en
Doe mee met een Meeloopdag Bestuurskunde: Economie, Bestuur en Management

Studievoorlichting | Meeloopdag

Meeloopdag Bestuurskunde | Vak: Beleidseconomie – Gezondheidszorg

Datum
dinsdag 27 februari 2024
Tijd
Toelichting
De meeloopdag van Bestuurskunde vindt op locatie plaats aan de Universiteit Leiden in Den Haag.
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Heb je altijd al eens in de collegezaal willen zitten van een eerstejaars student van de Bachelor Bestuurskunde voor de specialisatie Economie, Bestuur en Management? Dan is dit je kans!

Meld je aan voor een meeloopdag en stap de collegazaal binnen om mee te doen met het hoorcollege van het vak Beleidseconomie. Beleidseconomie kijk naar actuele thema’s van economisch beleid. Het bekijkt economische problemen in de hedendaagse maatschappij, zoals vergrijzing en de krapte op de woningmarkt. Er wordt gekeken naar welke mogelijkheden de overheid heeft voor hervorming en beleidswijzigingen. Recente beleidshervormingen worden ook besproken. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als we de hypotheekrente afschaffen? Woningprijzen zullen dalen, maar starters kunnen moeilijker een woning financieren. Of wat zijn de gevolgen van politieke keuzes, zoals het afschaffen van het eigen risico in de zorg? Dit soort afwegingen worden bekeken in het vak. Het vak bestaat uit zeven weken met in elke week een ander centraal thema. De economische thema’s zijn:

  1. Financieel-economisch en fiscaal beleid (6 februari)
  2. Woningmarkt (13 februari)
  3. Arbeidsmarktbeleid (20 februari)
  4. Gezondheidszorg (27 februari)
  5. AOW en aanvullende pensioenen (5 maart)
  6. Onderwijsbeleid (12 maart)
  7. Milieu en duurzaamheid (19 maart)

Het is mogelijk om een college te volgen van het thema naar keuze.

Voorafgaand aan het college geeft de studentvoorlichter een algemene presentatie over de Bachelor Bestuurskunde. Hier stel je al je vragen over de opleiding aan onze studenten. Na afloop is er nog ruim de tijd voor vragen en een rondleiding op de Campus Den Haag.

Een meeloopdag duurt één ochtend van 10:15 tot 12:00 uur. Er mogen maximaal 15 studiekiezers per sessie meedoen. Je kiest zelf een datum en tijdstip wat jou het beste uitkomt om de meeloopdag te volgen. Meld je dus snel aan!

De Bachelor Bestuurskunde werkt met de maatschappelijke uitdagingen waarmee de samenleving geconfronteerd wordt in de 21ste eeuw. Je duikt de diepte in en leert deze complexe vraagstukken analyseren om zo mee te bouwen aan de oplossingen voor actuele problemen, zoals de coronacrisis, het vluchtelingenbeleid, klimaatverandering, de kloof tussen arm en rijk en de Brexit. Je kiest een specialisatie: Beleid, Bestuur en Organisatie, Digitalisering, Data en Governance of Economie Bestuur en Management waarmee je focus en diepgang aanbrengt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.