Universiteit Leiden

nl en

Afscheidscollege

Afscheidscollege prof. dr Paul Cliteur

Datum
vrijdag 22 april 2022
Tijd
Toelichting
Na afloop is er de mogelijkheid voor een borrel en een hapje in Café de Keyzer tot 23:00 uur.
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A1.44

Op vrijdag 22 april zal prof. dr. Paul Cliteur met studievereniging Justus Lispsius een afscheidscollege organiseren. De inhoud hiervan zal gaan over Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over religie, afval van religie en de vrijheid van gedachte.
 
Bij dit college zullen twee gastsprekers aanwezig zijn, Mienke de Wilde en Erik Wouters. De Wilde is de hoofdpersoon geweest in de EHRM-zaak De Wilde v. the Netherlands (2021) en Wouters heeft onlangs het boek Strafbaarstelling van religieuze belediging uitgebracht, waarbij hij onder andere ingaat op de zaak E.S. v. Austria (2018). Professor Cliteur is daarnaast als promotor betrokken geweest bij Mirjam van Schaik’s The Defamation of Freedom of Religion.

De sprekers zullen vertellen over deze zaken en ingaan op de volgende vragen: 1) Heeft het EHRM de juiste beslissing genomen over strafbare religieuze belediging in E.S. v. Austria? 2) Heeft het EHRM in De Wilde v. The Netherlands terecht geoordeeld dat het pastafarisme niet kan worden gezien als religie? 3) Zou een verdere doordenking van de apostasie-clausule uit art. 9 EVRM consequenties kunnen hebben voor de bescherming van de rechten van de groep die in de Kokkinakis-zaak (1993) wordt aangeduid als “atheists, agnostics, sceptics, and the unconcerned”? Aan het einde is er mogelijkheid voor discussie. 

Geïnteresseerden zijn welkom. U kunt zich aanmelden bij Julian Trippert (Secretaris Justus Lipsius) via jsvjustuslipsius@gmail.com.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.