Universiteit Leiden

nl en

Sterrewacht Leiden

Raad van de Astronomie verklaring over racisme

Namens de Nederlandse sterrenkundige gemeenschap veroordelen wij ondubbelzinnig de brute racistische moorden op Ahmaud Arbery, George Floyd en Breonna Taylor en vele anderen, alsook andere gevallen van racisme.

Wij staan achter de zwarte gemeenschap omdat Black Lives Matter, en we bevestigen onze onwrikbare steun aan iedereen die getroffen is door racisme. Deze verschrikkelijke en buitensporige gebeurtenissen in de VS hebben nogmaals de voortdurende onderdrukking en ongelijkheid voor het voetlicht gebracht die aan minderheden en mensen van kleur, met name zwarte mensen, wordt aangedaan door systemisch en structureel racisme. Helaas is racisme wijd verspreid in de samenleving in vele delen van de wereld, ook hier in Nederland. Ieder van ons heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat racisme en systemische ongelijkheid geen plaats hebben in onze maatschappij.

Wij erkennen dat ongelijkheid en racisme de wetenschappelijke carrières van mensen gedurende hun hele leven beschadigen, kortsluiten, of zelfs verhinderen, wat ook de wetenschap vele waardevolle bijdragen kost. We moeten erkennen en herkennen dat zwarte en gekleurde leden van onze wetenschappelijke gemeenschap regelmatig vooroordelen en racisme ervaren, vaak op manieren die niet zichtbaar zijn voor of herkend worden door de meerderheid.

Wij verplichten ons tot het actief ontmantelen van systemische en structurele discriminatie in onze eigen gemeenschap en we bereiden ons voor op het werk dat daarvoor nodig is. Naast de recent opgestelde Gedragscode en Waardenverklaring zoekt de Netherlands Astronomy Inclusion and Equity Committee dringend naar nieuwe wegen om deze zaken aan te pakken, in samenwerking met andere gemeenschappen om van elkaar te leren. Wij zullen in de nabije toekomst verdere maatregelen aankondigen om in Nederland een gelijke, diverse en representatieve sterrenkundige gemeenschap te bevorderen en in stand te houden.

Intussen verklaren wij ons sterk solidair met de leden van onze sterrenkundige gemeenschap en anderen die te maken hebben of hebben gehad met racisme en discriminatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.