Universiteit Leiden

nl en

Opvoeding en ontwikkeling

Onderwijs

De programmagroep Opvoeding en Ontwikkeling verzorgt algemene cursussen op het gebied van de pedagogische wetenschappen en specialisatiecursussen op het gebied van de gezinspedagogiek, zowel in het bachelor- als in het masterprogramma.

Bachelor

Specialisatiecursussen die wij binnen het bachelorprogramma verzorgen zijn onder meer:

  • Gezinspedagogiek,
  • Observatie van interacties binnen gezinnen,
  • Professional Child Care,
  • Opvoedingsvoorlichting: preventie en interventie en
  • het keuzevak Vaders.

Wij hebben een groot aandeel in algemene vakken, zoals Inleiding in de psychologie, Inleiding in de ontwikkelingspsychologie, Inleiding in de pedagogische en onderwijswetenschappen 1, en inleiding in de grondslagen van de pedagogische wetenschappen.

Verder dragen wij bij aan de vakken Adoptie en pleegzorg in pedagogisch perspectief, Interculturele aspecten van opvoeding, onderwijs en hulpverlening, Praktische filosofie en Onderzoekspracticum 1 en Onderzoekspracticum 2.

Bekijk de e-Studiegids voor de vakbeschrijvingen van het tweede en derde jaar van de specialisatie Gezinspedagogiek ››

Master

In de masterspecialisatie Gezinspedagogiek bieden wij cursussen aan die zowel de normatieve als problematische opvoeding en ontwikkeling bestrijken, variërend van sensitieve opvoeding tot mishandeling en verwaarlozing, en van stabiele gezinsomstandigheden tot echtscheiding en pleegzorg.

Een belangrijk onderdeel van het curriculum is de studie van 'evidence based' preventie- en interventieprogramma’ s om de kwaliteit van de opvoeding te verbeteren. In deze specialisatie worden de volgende cursussen aangeboden:

  1. Attachment: state of the art,
  2. Child care, experts and parents: historical trends,
  3. Prevention and intervention programs in families: development and implementation, and
  4. Digital media in the family: opportunities and challenges.

Daarnaast krijgen studenten onderwijs op het gebied van methoden en technieken door onze collega’s van de programmagroep Onderzoeksmethoden en Statistiek in de cursus Practice of Empirical Research waaraan medewerkers van de programmagroep ook een bijdrage leveren.

De stage en het Masterproject worden uitgevoerd binnen praktische en/of onderzoeksthema’s binnen de programmagroep Opvoeding en Ontwikkeling, onder supervisie van een of meer leden van de programmagroep.

Bekijk de e-Studiegids voor de vakbeschrijvingen van de masterspecialisatie Child and Family Science ››

Research master

In de research master opleiding zijn wij verantwoordelijk voor de cursus Attachment and developmental psychopathology en hebben wij een aandeel in de cursussen Recent advances in developmental psychopathology,  Methods and instruments in cognitive and affective neuroscience en Conducting and evaluating empirical research.

Bekijk de e-Studiegids voor meer informatie over de research master ›› 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie