Universiteit Leiden

nl en

Moderne Midden-Oostenstudies (BA)

Studieprogramma

Programmaoverzicht

In het eerste jaar maak je kennis met alle deelgebieden die in de bachelor Midden-Oostenstudies aan bod komen, samen met andere eerstejaars. Alle eerstejaars studenten delen dus dezelfde basis, maar je volgt ook vakken die specifiek bij de specialisatie Moderne Midden-Oostenstudies horen. Vanaf het tweede semester van het eerste jaar ga je steeds dieper in op je specialisatie. Het is eventueel mogelijk om in het eerste jaar nog van afstudeerrichting te veranderen.

Je eigen focus

In het tweede en derde jaar zijn er zowel verplichte vakken als keuzevakken. In het tweede jaar gaat het om keuzevakken die binnen de bachelor Midden-Oostenstudies vallen. In  het derde jaar kun je je keuzeruimte ook bij andere opleidingen of op andere manieren invullen. (Zie Hoe vul jij je keuzeruimte in? onderaan deze pagina.) Dit geeft je de mogelijkheid je studie zelf vorm te geven en dieper in te gaan op de aspecten van Moderne Midden-Oostenstudies die je het meest aanspreken. Bijvoorbeeld: internationale betrekkingen, actuele politiek, de relatie tussen verschillende landen in de regio of vrouwenrechten.

Zes specialisaties (afstudeerrichtingen)

Midden-Oostenstudies heeft, naast Moderne Midden-Oostenstudies, nog vijf andere specialisaties:

 • Arabische taal en cultuur
 • Turkse taal en cultuur
 • Hebreeuwse taal en cultuur
 • Perzische taal en cultuur
 • Islamstudies

Bij de specialisatie Moderne Midden-Oostenstudies verdiep je je in de cultuur, maatschappij, geschiedenis, politiek en economie van de regio. In het tweede jaar studeer je een semester in Teheran, Cairo, Istanbul of Jeruzalem. Een deel van de colleges en werkgroepen is in het Engels, een ander deel in het Nederlands. Je eindwerkstuk schrijf je in het Nederlands.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Een aantal eerstejaarsvakken uitgelicht

De islam is de belangrijkste godsdienst van het Midden-Oosten en heeft een grote invloed op het denken en handelen van mensen in het gebied. Je bestudeert de geloofsleer, gedragsleer, rituelen en organisatie van deze wereldreligie in het Midden-Oosten, maar ook in Afrika, Azië en Europa.

Deze colleges behandelen de geschiedenis van het Midden-Oosten vanaf het einde van de 18e eeuw tot aan het heden. Hierbij bestudeer je hoe bijvoorbeeld het kolonialisme, de politieke islam, gender, etniciteit, het klassensysteem en de populaire cultuur de maatschappij en politiek in het Midden-Oosten van nu hebben beïnvloed. Ook komen zaken als het Arabisch-Israëlische conflict, de Iraanse revolutie en de Arabische lente aan bod.

In dit vak bestudeer je onder meer zaken als de invloed van het kolonialisme op de economieën van het Midden-Oosten, de opkomst van het kapitalisme, de impact van de aanwezigheid van olie, armoede, ongelijkheid, werkloosheid en economie.

Een keuze uit de onderwerpen die je in je tweede en derde jaar kunt bestuderen:

 • Osmaanse geschiedenis en cultuur
 • Het soefisme
 • Moderne media, zoals film, tv en social media
 • Digital humanities
 • Modern Thinkers and Trends in Islam
 • Internationale betrekkingen
 • De Koran
 • Oral history

Laura Spierings

Ouderejaarsstudent

Laura Spierings

"In het tweede jaar ga je naar het buitenland. Je kunt kiezen uit verschillende steden. Het is een vast onderdeel van de studie, je hoeft er niet extra voor te betalen en alles wordt voor je geregeld. Ik studeer nu in Marokko en volg drie vakken modern-standaard Arabisch. De universiteit heeft geregeld dat ik bij een gastgezin kan wonen. Je leert veel over de taal en cultuur bij een gastgezin. Alles wat je leert, gebruik je tijdens je uitwisseling meteen, als je bijvoorbeeld de krant leest en met mensen praat. De uitwisseling is een geweldig onderdeel van de studie. Alles wat je uit boeken hebt geleerd, zie je terug in de realiteit. Dan zie je echt hoe het dagelijks leven eruit ziet. Naast de lessen kun je veel reizen. Ieder weekend gaan we wel op pad. We zijn ook met de studie naar het platteland geweest en hebben daar een paar nachten bij gastgezinnen geslapen. "

Gedetailleerd programma

Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je mag zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (er zijn meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je gedurende een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studieadviseur. Onze Career Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden.

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

De opleiding Midden-Oostenstudies heeft goede contacten met verschillende instellingen in het Midden-Oosten. In je tweede jaar ga je zelf ook naar het buitenland, naar Teheran, Istanbul, Jeruzalem, Cairo of Rabat, afhankelijk van de door jou gekozen specialisatie. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een van de vele summer schools bezoeken die in de regio worden aangeboden, of als uitwisselingsstudent aan een universiteit in de regio studeren.

Een studieperiode in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.