Universiteit Leiden

nl en
Informatica en Biologie - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Bioinformatica (BSc - Biologie)

Studieprogramma

Je volgt een basispakket van biologievakken, exacte vakken in de informatica en speciale integratievakken.

  • In de Informatica vakken ga je dieper in op de achterliggende wiskundige theorieën en leer je software en hardwaresystemen begrijpen en ontwikkelen.
  • In de biologievakken leer je de werking van biologische processen (zoals de cel) doorgronden. Zo leer je hoeveel en welke informatie in DNA verborgen zit.

Enkele specialisatie vakken uitgelicht

In dit vak verdiep je je in de kennis over belangrijke celbiologische processen, in het bijzonder de signaaltransductie-mechanismen die een rol spelen bij de communicatie tussen cellen en bij de migratie van cellen. Cellen van het immuunsysteem dienen als voorbeeld om algemene principes van celbiologische processen te illustreren. Deze processen worden behandeld in de context van ziekten, waaronder kanker, infectie- en ontstekingsziekten.

In het vak Moleculaire Genetica bespreek je de historie en de principes van de genetica, met de nadruk op de genetica van eukaryoten. Je leert alles over erfelijkheid: van de erfelijkheidswetten van Mendel tot de structuur van DNA. Het leren zelfstandig uitvoeren van experimenten en het interpreteren van de resultaten staan hierbij centraal.

Het vak Moleculaire Biologie brengt onderzoek naar schimmels en schimmelachtige bacteriën bijeen. Je houdt je bezig met het ontrafelen van de globale regulatieprocessen die de groei, ontwikkeling en productvorming in industriële micro-organismen aansturen. Ook denk je mee over nieuwe producten en technologieën voor onder andere de bestrijding van infectieziekten.

 

In je bachelorproject doe je eigen onderzoek, waarbij je kunt kiezen uit alle expertisegebieden van Informatica in Leiden. Bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, waarbij je de computer zelfstandig laat leren en beslissingen nemen, zoals in de analyse van medische afbeeldingen. Aan het eind van je onderzoek schrijf je er een scriptie over en geef je een presentatie. Na afronding ben je Bachelor of Science.

Bekijk alle vakken in de studiegids

Keuzeruimte

Waar je later terechtkomt, hangt af van de richting die je kiest. De eerste twee jaar van je studie liggen grotendeels vast: je krijgt een sterke basis in de vakgebieden informatica en biologie. In je derde jaar volg je verdiepende vakken waarin de combinatie van beide wetenschapsgebieden centraal staat. Je hebt ook de keuze om een aantal Informaticavakken (Human Computer Interaction en Computergraphics) of Biologievakken (Molecular Design) te volgen.

Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.