Universiteit Leiden

nl en

Twitteren over middeleeuwse handschriften

Dr. Erik Kwakkel staat met het ene been in de wereld van middeleeuwse boekproductie en met het andere stevig in de moderne sociale media. Hij is co-auteur van Author, Reader, Book, een werk over middeleeuws schrijverschap, en hij twittert dagelijks over het onderwerp.

Ambassadeur

Tweet van Kwakkel bij deze prent: "Hit the snooze button for me, will you?," asked the king. Depiction of water clock in Bible moralisée (Fr., 13th c).

‘Ik voel me een soort ambassadeur van het middeleeuwse boek’, legt Kwakkel uit. ‘Dit zijn zulke mooie documenten dat ik het als mijn verantwoordelijkheid beschouw om ze niet alleen met andere wetenschappers maar ook met het brede publiek te delen. Stel, ik post een tweet met een foto van een prachtige afbeelding uit een middeleeuws handschrift. Tegelijkertijd vertel ik iets over het werk, de auteur, het onderwerp en over de periode waarin het manuscript is gemaakt. Dan heb ik echt het gevoel dat ik iets heb gedaan om het onderwerp onder de aandacht te brengen. En de lezers hebben er iets van opgestoken.’

Tot leven brengen

Kwakkel is heilig overtuigd van het belang om wetenschap aan de man te brengen. Naast de meer formele activiteiten die hij vanuit zijn onderzoeksproject verricht – lesgeven, lezingen houden op conferenties, en onderzoek doen – schrijft hij geregeld artikelen in landelijke dagbladen, is hij te horen in radioprogramma’s en houdt hij openbare lezingen. Zijn doel: laten zien hoe gewoon middeleeuwse manuscripten eigenlijk zijn. ‘Ik wil de middeleeuwen voor de mensen van nu tot leven brengen door afbeeldingen uit die tijd in een hedendaagse context te zetten. Twitter en het weblog van mijn onderzoeksproject zijn ideale manieren om de boodschap onder een breder publiek te verspreiden.’

Relatie tussen schrijver en lezer

Kwakkels meest recente publicatie is Author, Reader, Book; Authorship in Theory and Practice. Samen met Stephen Partridge van de University of British Columbia voerde hij de eindredactie. In tet boek onderzoeken de auteurs de verhouding tussen schrijvers en lezers en het effect van die relatie op de fysieke presentatie van teksten. Ze doen dat in de vorm van een roman: door een multidisciplinaire invalshoek te kiezen en een periode van vier eeuwen te bestrijken. Zo laten ze zien dat literaire kwesties door alle tijdperken, talen en culturele contexten heen dezelfde zijn bleven. Kwakkel: ‘We wilden laten zien dat tijd en plaats niet echt uitmaakten.’

 

 

Eén schrijver

Erik Kwakkel
Erik Kwakkel

Kwakkels eigen bijdrage aan het boek behandelt manuscripten die door één schrijver vervaardigd waren. Een zeldzaam fenomeen in de middeleeuwse literatuur. ‘De meeste publicaties uit die periode zijn samengesteld uit bijdragen van verschillende auteurs, geschreven op verschillende plekken en op verschillende tijdstippen. De weinige keren dat je een boek hebt met werken van een en dezelfde bekende auteur, kun je nieuwe onderzoekswegen inslaan. Uitzoeken wat de interesses en achtergronden van de lezer waren en met welk doel het boek was geschreven.’

 

(MLH/DS - 21 augustus 2012)

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.