Universiteit Leiden

nl en

Janna Marie Bas-Hoogendam ontvangt de J.J. Groen junior prijs 2024

Met haar onderzoek bestrijkt Janna Marie Bas-Hoogendam meerdere vakgebieden, zoals psychologie en psychiatrie. Daarvoor ontvangt zij een grote particuliere wetenschapsprijs van de Stichting voor Interdisciplinair Gedragswetenschappelijk Onderzoek (SIGO). Waarom vindt de Leidse neurowetenschapper interdisciplinair onderzoek belangrijk en wat betekent deze prijs voor Bas-Hoogendam? Heeft ze al plannen met het geld?

Janna Marie Bas-Hoogendam bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen

Wat betekent deze prijs voor jou?

'Deze prijs zie ik als een enorme waardering voor het werk dat ik samen met mijn onderzoeksteam doe. Van fundamenteel hersenonderzoek tot studies waarin we bekijken welke mogelijkheden fMRI-neurofeedback biedt voor sociaal-angstige jongeren. Voor zulk out-of-the-box onderzoek is het super belangrijk en waardevol om met collega’s buiten mijn eigen expertise te brainstormen, kennis uit te wisselen en aan nieuwe projecten te werken. De J.J. Groen prijs motiveert me enorm om op dit spoor verder te gaan.'

Waarom is specifiek interdisciplinair onderzoek in jouw ogen van waarde?

'De waarde van interdisciplinair onderzoek zit ‘m voor mij in de verschillende invalshoeken. Door interdisciplinaire team science kom je veel verder dan als je in je eentje probeert om complexe problemen op te lossen. Ik houd ervan om mensen met elkaar te verbinden en van hen te leren.'

Bij de prijs hoort een geldbedrag van 30.000 euro. Weet je al voor welk onderzoek?

'Momenteel ben ik bezig met het opzetten van een nieuwe studie. De opstelling die hiervoor nodig is heb ik in de afgelopen anderhalf jaar bij de LIBC-scanner in het LUMC gecreëerd dankzij een aanmoedigingsbeurs van Medical Delta en een projectbeurs van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA)/NeurolabNL. In een pilot-onderzoek heb ik samen met master- en bachelorstudenten de basics van deze techniek uitgezocht. De resultaten hiervan zetten we nu op een rijtje. De volgende stap is bekijken of we met behulp van functionele MRI een training kunnen ontwikkelen die sociaal-angstige jongeren meer inzicht geeft in hun eigen brein, met name in het hersennetwerk voor het reguleren van emoties. Grote kans dat ik het prijzengeld in dit project stop!'

De SIGO-prijzen zijn twee grote particuliere wetenschappelijke prijzen voor Nederlandse onderzoekers, betaald uit de opbrengsten van een gift uit de nalatenschap van professor J.J. Groen. Hij deed als een van de eerste artsen onderzoek over de grenzen van zijn vakgebied heen.
J.J. Groenstichting 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.