Universiteit Leiden

nl en

Luuk van Middelaar lanceert Brussels Instituut voor Geopolitiek

Op 7 oktober is in de marge van een informele top van de EU-leiders in Praag het Brussels Instituut voor Geopolitiek gelanceerd. Het initiatief zal een knooppunt vormen voor hoogwaardig onderzoek naar de geopolitiek van Europa, waardoor de Europese Unie haar strategische capaciteiten kan ontwikkelen.

Recente gebeurtenissen, zoals de Covid-19-pandemie en de oorlog tegen Oekraïne, hebben de strategische kwetsbaarheid van Europa onderstreept. Het traditionele zelfbeeld van de EU als een op regels gebaseerd vredesproject maakt dat zij van nature niet geneigd is te denken in termen van geopolitiek. Volgens BIG moet dit veranderen als de Unie haar belangen en waarden in de huidige wereldorde wil handhaven. 'Er is een cultuuromslag nodig om de EU te leren denken in termen van macht, territorium en identiteit' vertelde Luuk van Middelaar aan EW.

Het Brussels Instituut voor Geopolitiek, opgericht door Luuk van Middelaar, Hans Kribbe en Sébastien Lumet, wil precies zo'n verschuiving in de Europese besluitvorming onderwijzen en aanmoedigen. Daartoe zal het een centrum opbouwen van diverse, hooggekwalificeerde strategische onderzoekers en auteurs. In de opstartfase zal het zijn ledenbestand en financiële basis uitbreiden en een onderzoeksagenda opstellen. In 2023 zal het beginnen met gerichte bijdragen, evenementen en publicaties.

Het initiatief heeft al de warme steun gekregen van de Duitse bondskanselier, de Franse president en de Nederlandse premier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.