Universiteit Leiden

nl en

Subsidie voor onderzoek naar de invloed van experts

Johan Christensen, universitair docent bij het Instituut Bestuurskunde, heeft 1,2 miljoen euro subsidie gekregen van de Research Council of Norway. Christensen is co-leider van een project genaamd INFLUEX dat de invloed van experts gaat onderzoeken. Naast Christensen maakt ook Valérie Pattyn van het Instituut Bestuurskunde onderdeel uit van het projectteam.

Johan Christensen

Experts zijn alom aanwezig in het nationaal en internationaal bestuur. Maar hoeveel invloed hebben ze eigenlijk op beslissingen over beleid? Het project gaat nieuwe methoden inzetten om deze vraag te beantwoorden. Het onderzoek start begin 2023 en naast de University of Oslo en Universiteit Leiden zijn ook het Norwegian Institute for Social Research, University of Mainz en Aarhus University betrokken. 

Christensen is verguld met de toekenning: ‘Voor mij betekent de subsidie dat ik tijd en middelen krijg om deze boeiende onderzoekslijn te vervolgen. Er is op dit gebied zoveel te onderzoeken. Ik wil de subsidie ook inzetten om het onderwerp van expertise, beleid en democratie nog zichtbaarder te maken binnen het instituut en de faculteit. Ik geloof dat de Universiteit Leiden een internationaal leidend centrum voor onderzoek, onderwijs en kennisuitwisseling over de relatie tussen expertise en beleid kan worden, en daar wil ik graag aan bijdragen.’

Nieuwe methoden inzetten

Om de invloed van experts te meten gaat het team verschillende nieuwe methoden inzetten die gebruikmaken van documenten en tekst. ‘Onder andere analyse van verwijzingen naar rapporten van experts in beleidsdocumenten (citation analysis) gaan we gebruiken. Maar ook ‘plagiaatanalyse’: we willen kijken naar in hoeverre tekst uit adviesrapporten gekopieerd wordt in beleidsdocumenten. Dit zijn allebei indicatoren van invloed op beleid,’ aldus Christensen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.