Universiteit Leiden

nl en

Planetoïde vernoemd naar emeritus professor Corrie Bakels: 'Ik draai in 5,5 jaar om de zon'

Corrie Bakels staat bekend als één van de grondleggers van de bio-archeologie in Nederland. Één van haar oud-studenten, dr. Marco Langbroek, werkzaam in de sterrenkunde, verzocht de Internationale Astronomische Unie een recent ontdekte planetoïde naar haar te vernoemen. Bij het horen van het nieuws was Bakels even uit het veld geslagen. 'Mijn eerste gedachte was ‘nepnieuws’, maar het blijkt waar te zijn!'

Emeritus professor Bakels voor haar portret in het Academiegebouw

Voeten op de grond

Emeritus professor Bakels reageerde verheugd op het nieuws. 'Mijn eerste gedachte was ‘nepnieuws’, maar het blijkt waar te zijn: ik draai in 5,5 jaar rond de zon. Toen het tot me doorgedrongen was ben ik eerst maar eens een wandeling gaan maken om de voetjes op de grond te krijgen. Wat een grote eer.'

Zelf heeft zij ook wat met sterrenkunde. 'In de vorige eeuw ben ik te gast geweest op het ESO complex te La Silla, Chili. Ik mocht ’s nachts meedraaien bij het waarnemen in de Nederlandse koepel. Een wereld apart en een geweldige ervaring voor iemand die het normaliter van wroeten in de grond moet hebben.'

Traditie

De planetoïde die vanaf nu de naam (555292) Bakels draagt stond voorheen bekend als 2013 UZ32. De planetoïde bevindt zich in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter op een afstand van 2,8 Astronomische Eenheden van de zon. In 2013 werd de 2 kilometer grote ruimterots voor het eerst waargenomen vanuit Hongarije door Kristzián Sárneczy en Marco Langbroek.

Langbroek nam het initiatief om de planetoïde naar emeritus professor Bakels te vernoemen. 'Deze planetoïde is inmiddels zo lang waargenomen dat de baan voldoende goed bepaald is om deze een permanent nummer te geven. Volgens de traditie hebben de ontdekkers dan gedurende 10 jaar het privilege om een naam voor te stellen aan de Internationale Astronomische Unie, die over de naamgeving van objecten in de ruimte gaat.'

De locatie van (555292) Bakels

Vrouwelijke wetenschappers

Langbroek kiest daarbij zelf vooral voor namen van personen die iets significants hebben bijgedragen aan wetenschap of cultuur. 'En door mij persoonlijk om wat voor reden dan ook gewaardeerd worden. De eerste batch van de nieuwe genummerde objecten ben ik nu bij voorkeur aan het vernoemen naar vrouwelijke wetenschappers, omdat die in de naamgeving van planetoiden nog steeds ondervertegenwoordigd zijn, terwijl er genoeg vrouwelijke wetenschappers van formidabel formaat zijn die het onmiskenbaar verdienen: zoals Corrie.'

Langbroek hoefde niet lang na te denken over een geschikte kandidaat uit de Nederlandse archeologie. 'De naam van Corrie kwam onmiddelijk bij mij op. Ze heeft een enorme staat van dienst en is buiten kijf één van de Groten in de Nederlandse archeologie van de afgelopen 50 jaar. Ik heb haar daarnaast persoonlijk ook altijd gewaardeerd, als student en als collega.'

De locatie en omloopbaan van (555292) Bakels

Bijzondere rol

Voordat hij de overstap maakte naar sterrenkunde studeerde Langbroek in de jaren '90 Prehistorie aan (toen nog) de Faculteit Pre- en Protohistorie, en later de Faculteit der Archeologie. 'Hier kreeg ik les van Corrie, waarna ik haar in mijn promotietraject ook in een setting als collega heb meegemaakt.'

'Ik denk dat iedereen binnen de Nederlandse archeologie het wel eens is dat Corrie een heel bijzondere rol binnen ons vakgebied heeft gespeeld. En nog steeds speelt!'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.