Claartje Levelt in het Leidsch Dagblad over het Babylab

Claartje Levelt, hoogleraar eerste taalverwerving, vertelt in het Leidsch Dagblad over het Babylab van de Universiteit Leiden en het 'Many Babies Consortium'. Het samenwerkingsverband herhaalt belangrijke onderzoeken op het gebied van taalontwikkeling en cognitie.

Veel universiteiten hebben een eigen babylab, waar onderzoeken met baby's worden gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van taalverwerving. Maar onderzoek naar de ontwikkeling van baby's bleek in twee derde van de gevallen niet herhaalbaar te zijn, aldus Levelt. Daarom gingen meer dan 500 babylaboratoria de samenwerking aan, waaronder ook het Babylab Leiden, en werd een nieuw type publicatie bedacht. Voorafgaand aan het onderzoek sturen de onderzoekers een artikel in waarin ze uitleggen wat ze gaan onderzoeken. Pas als het wetenschappelijk tijdschrift het artikel heeft geaccepteerd, gaat het onderzoek van start. Hierdoor krijgen de onderzoekers waardering voor het hele onderzoeksproces en niet alleen voor de uitkomsten. Levelt noemt het een 'nieuwe trend in wetenschapspublicatie'.

Meer weten?

Lees dan het volledige artikel op de website van het Leidsch Dagblad (€).