Universiteit Leiden

nl en

Het coronajaar van onderzoeker Fachrizal Afandi: 'Ik sprak op meer dan 30 webinars'

Vanwege de wereldwijde corona-uitbraak veranderde halverwege maart 2020 alles in Nederland. Zoveel mogelijk thuisblijven en anderhalve meter afstand, dat werd de norm. Een jaar later kijken we met vier ‘insiders’ van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid terug op het coronajaar. Hoe hebben ze het ervaren? En hoe kijken ze naar de toekomst? Deze week: onderzoeker Fachrizal Afandi.

Fachrizal werkt als gastonderzoeker bij het Van Vollenhoven Instituut voor Recht, Bestuur en Samenleving (VVI). In januari 2021 promoveerde hij bij het VVI en het Instituut voor Strafrecht en Criminologie. Zijn promotieonderzoek richt zich op de Indonesische post-autoritaire officieren van justitie en hun rol bij het bevorderen van de rechtsstaat. 'Aanvankelijk stond de verdediging van mijn proefschrift in augustus 2020 gepland, maar door de gedeeltelijke lockdown moest ik dat plan bijstellen.'

Fachrizal Afandi

Van maart tot mei 2020 was voor Fachrizal de moeilijkste tijd. 'Ik kon niet op kantoor werken en moest thuis blijven bij mijn gezin. Mijn kinderen volgden online school, terwijl mijn vrouw ook moeite had met het afmaken van haar manuscript.' Maar nadat de Nederlandse overheid in juni de maatregelen had versoepeld, kon hij zich weer meer concentreren op zijn werk. 'Het secretariaat van het VVI heeft mij heel goed geholpen door mij meer mogelijkheden toe te kennen om op kantoor te werken.'

Toch hadden de maatregelen voor de onderzoeker een onverwacht voordeel. 'De pandemie creëerde meer mogelijkheden om contact te maken met andere mensen over de hele wereld. Ik kon deelnemen aan heel veel academische evenementen. Van maart 2020 tot maart 2021 ben ik voor meer dan 30 webinars uitgenodigd als spreker.' Ook het thuiswerken verliep uiteindelijk steeds beter. 'Vóór corona voelde ik me ongemakkelijk om thuis te werken. Ik kon me veel beter concentreren op mijn werk als ik op kantoor was. De situatie tijdens de Covid-tijden dwong me mijn werkgewoonten te veranderen. Hoewel het niet gemakkelijk was, kon ik uiteindelijk thuis werken en mijn proefschrift afronden.'

Uiteindelijk verdedigde Fachrizal in januari 2021 dan toch zijn proefschrift – en met succes. Meer dan tevreden blikt hij op terug op de hybride bijeenkomst. 'Tien mensen, onder wie ik, waren in het Academiegebouw aanwezig terwijl de rest van de commissie de verdediging online volgde. Ik voelde me erg goed bij die setting.' De livestream bracht overigens wel een extra uitdaging met zich mee: iedereen die de link had, kon meekijken naar de verdediging. 'Omdat mijn onderzoeksonderwerp een beetje gevoelig ligt in Indonesië, moest ik soms wat voorzichtig zijn met mijn antwoorden.'

Sinds zijn promotie werkt Fachrizal als gastonderzoeker voor de universiteit. De nieuwe technische mogelijkheden komen daarbij uitstekend van pas. 'Nu ik weer in Indonesië ben, kan ik dankzij de pandemische situatie nog steeds betrokken zijn bij de VVI-bijeenkomsten en als gastonderzoeker deelnemen aan trainingen of workshops aan de Universiteit Leiden.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.