Universiteit Leiden

nl en

Het coronajaar van student Ivana Nagtegaal: 'We mogen trots zijn'

Vanwege de wereldwijde corona-uitbraak veranderde halverwege maart 2020 alles in Nederland. Zoveel mogelijk thuisblijven en anderhalve meter afstand, dat werd de norm. Een jaar later kijken we met vier ‘insiders’ van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid terug op het coronajaar. Hoe hebben ze het ervaren? En hoe kijken ze naar de toekomst? Deze week: criminologiestudent Ivana Nagtegaal.

Ivana Nagtegaal

Een enorme rollercoaster. Met die woorden omschrijft Ivana (22) het afgelopen jaar. 'Van de ene op de andere dag kreeg je te horen dat de universiteit gesloten zou worden. Met name in het begin was dat mentaal zwaar omdat je niet goed wist waar je aan toe was. De tijd tussen de sluiting en het opzetten van online onderwijs was echt even pittig.'

Uiteindelijk dus geen interactieve hoorcolleges meer, maar 1,5 uur lang naar een scherm staren. 'Dat was de grootste verandering. Ik vond (en vind) het erg lastig om mijn concentratie zo lang op een scherm te houden, het komt toch minder binnen dan wanneer je er live bij zit. Naarmate het collegejaar vorderde zijn hier aanpassingen in gedaan, zoals het invoeren van verschillende kortere subcolleges, zodat de concentratie er beter bij te houden is. Dat werkt prima. Je merkt dat de universiteit zich ook naarmate het jaar vorderde positief heeft ontwikkeld om online college zo goed mogelijk vorm te geven.'

Inzicht

Haar studievoortgang verloopt niet heel anders dan vóór corona, maar Ivana merkt wel dat er andere dingen van haar gevraagd worden. 'Je was een bepaalde manier van tentaminering gewend, die opeens veranderde in openboek- en takehome-tentamens. In het begin was het hierdoor erg zoeken naar wat er precies van mij verwacht werd. Je inzicht werd opeens veel meer getest, waar normaal reproductie en toepassing ook een groot deel van je tentamen beslaat.'

Die omschakeling kostte veel energie. 'In het begin was ik daardoor ook vaak mentaal uitgeput. Discipline had ik gelukkig altijd wel en daar ben je in deze tijd al helemaal van afhankelijk. Doordat je niet meer fysiek naar colleges en werkgroepen hoeft, lijkt er soms minder druk om te studeren. Maar door routine in de week aan te houden, voelen de weken toch enigszins als ‘gewone’ studieweken.'

'Maak de dagen wat leuker met kleine dingen!'

Hoe het verdergaat met corona en alle maatregelen is nog lang niet duidelijk. Toch kijkt Ivana vooruit met een positieve blik. 'Deze periode biedt ons een nieuw perspectief en een stukje bewustwording van hoe veerkrachtig mensen, en zeker ook studenten, zijn. En we mogen best een beetje trots zijn op hoe we ons staande houden in deze lastige tijd. Als we weer teruggaan naar het ‘nieuwe normaal’ en ik zit in de collegebanken en denk ‘pfoe, wat is dit lastig’, dan zal ik even terugdenken aan dit coronajaar en hoe ik dat ook doorstaan heb. Dan weet ik dat dat alles te doorstaan is, ook dat lastige stukje studiestof.'

Wees daarom nu een beetje extra lief voor jezelf. Dat advies zou Ivana al haar medestudenten willen geven. 'Het zijn gewoon bizarre tijden, dus als jij weer op een vroege morgen je laptop aanzet om in een breakout-room te gaan, zet dan even dat extra lekkere kopje koffie met een lekker chocolaatje, ga een middag lekker naar het strand of kook je favoriete maaltijd. Die kleine dingen maken de dagen net wat leuker en makkelijker en dat heb jij helemaal verdiend.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.